Antreprenorii care mai risca intr-o noua afacere sunt romanii veniti cu bani din strainatate. Cum comentati?

Autori: Rares Jitianu , Diana Tudor Stoica 10.09.2009

Intr-un an in care criza a inceput sa isi faca cu adevarat simtita prezenta in Romania si numarul companiilor inchise sau suspendate se apropie de 150.000, conform statisticilor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), tot mai putini antreprenori isi asuma riscurile deschiderii unei afaceri.



Judetele puternice din punct de vedere economic, cum ar fi Cluj, Constanta, Timis sau Municipiul Bucuresti, au inregistrat scaderi de pana la 38% la nivelul societatilor nou-infiintate in acest an fata de anul trecut, in vreme ce judete precum Teleorman, Tulcea sau Caras-Severin au cunoscut o dinamica pozitiva a numarului de firme inregistrate in 2009. In conditiile in care din judetele mai sarace au plecat cei mai multi romani la munca in strainatate, este posibil ca acestia sa fi revenit cu bani in tara, alegand sa-si deschida o afacere.

In Teleorman au fost inregistrate in acest an cu 11% mai multe societati decat in primele opt luni ale anului trecut, in vreme ce in Cluj numarul companiilor nou-deschise a scazut cu 38%.

"Nu cred ca viitorul o sa fie atat de sumbru, economia isi va reveni incet, incet. Sunt multe persoane care revin din strainatate cu bani si incep o afacere, nu trebuie sa disperam. Legat de impozitul forfetar, cred ca prin aceasta metoda castigam atat noi, cat si statul", spune Florian Tranca, un antreprenor din judetul Teleorman.

Acesta a fost plecat la munca in strainatate, a revenit in tara si a decis sa-si deschida firma Edmond Star Com in localitatea Stejaru din judetul Teleorman.

In Cluj, un antreprenor turc a decis sa deschida firma de constructii Egemak, spunand ca trebuie exploatate orice posibilitati de afaceri in momentul de fata, indiferent de tara care le ofera.

In primele opt luni din acest an, circa 105.600 de companii si-au suspendat activitatea, de 12 ori mai mult fata de numarul suspendarilor consemnate in 2008, in vreme ce numarul societatilor care au fost dizolvate s-a ridicat la 13.270, cu peste 500% mai mare fata de cifrele primului semestru din 2008.

"Am fost nevoit sa-mi inchid afacerea din cauza impozitului forfetar, pentru ca nu mai puteam plati. Nu am avut niciun sprijin de la autoritati, cei care sunt ajutati fiind in continuare companiile mari si nu micii investitori", spune Mihai Moraru, un antreprenor din Teleorman care a suspendat de curand activitatea societatii Ali Mar pentru aproape trei ani. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 77.200 de lei, consemnand o pierdere de 13.300 de lei.

Ce companii importante au fost suspendate sau dizolvate anul acesta?

Boromir Ramnicu Valcea, cel mai mare producator de panificatie de pe plan local, a suspendat anul acesta activitatea uneia dintre companiile grupului, Boromir S.R.L, incepand cu luna mai a acestui an.

Compania era infiintata in 1992, avea ca activitate distributia materialului lemnos, a materialelor de constructii si a echipamentelor sanitare si a inregistrat anul trecut pierderi de 1.100 de lei.

"Am infiintat aceasta companie deoarece am vrut sa separam activitatea grupului, ceea ce nu am mai facut. De ce sa am de platit taxe si impozite, inclusiv impozit forfetar, pentru o firma pe care nu aveam niciun fel de operatiune?", a declarat Constantin Boromiz, actionarul si directorul general al grupului Boromir, care a rulat anul trecut afaceri de 148 de milioane de euro. De asemenea, de la jumatatea lunii august a acestui an, Ursus Breweries, actionarul majoritar al producatorului Bere Azuga, a decis lichidarea si dizolvarea companiei de distributie Bere Azuga Distribution, potrivit informatiilor aparute in Monitorul Oficial.

Aceasta decizie a fost luata insa dupa ce, cu scurt timp in urma, Ursus Breweries a oprit productia de bere din fabrica din Azuga, a disponibilizat cei 160 de angajati ai fabricii si a schimbat obiectul de activitate al companiei din fabricarea berii in imobiliare.

Cifra de afaceri a Bere Azuga s-a diminuat de trei ori in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 5,3 milioane de lei (1,2 mil. euro).