REPORTAJUL SAPTAMANII / Institutul Ana Aslan in paragina

Autor: Paula Herlo 10.09.2009
In era anti-imbatranire, Romania face ce stie mai bine: ignora brandul care i-a adus odata faima si milioane de dolari. Ana Aslan a inventat elixirul tineretii, Gerovitalul, si a creat un institut in care s-au intinerit Dali, Onassis, Claudia Cardinale si Yaser Arafat. Afacerea cu tinerete a murit insa odata cu profesorul Aslan. Azi, Institutul e fie tinta imobiliara, fie motiv de scandal intre cei care vor sa-l ia pe bani putini.
Descoperirea ei a facut ca Ana Aslan sa devina unul dintre cei mai cunoscuti romani in lume, unul dintre cele mai mari branduri pe care le-a dat tara noastra. A inventat elixirul tineretii si a lasat in urma o mina de aur pe care statul roman refuza sa o exploateze. Descoperirea Anei Aslan e legata de suferinta unui tanar student. Suferea de artroza, iar profesoara i-a propus sa-i injecteze in artera femurala, procaina, folosita ca anestezic local. Dupa cateva ore genunchiul tanarului se ameliorase, iar pacientul parasea spitalul pe picioarele lui.
Constienta de marea ei descoperire, le-a povestit profesorilor Constantin Ion Parhon si Daniel Danielopolu despre efectul antiinflamator al procainei. Incurajata de ei, a facut un experiment pe un lot de 25 de batrani dintr-un azil, iar rezultatele au fost peste asteptari: repigmentarea parului, tonifierea pielii, efecte antidepresive, imbunatatirea memoriei, cresterea tonusului muscular si imbunatatirea echilibrului in cazul bolnavilor de Parkinson.
In 1952 se infiinteaza primul insitutut de geriatrie din lume, pe care mai tarziu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care-i va oferi Anei Aslan prestigioasa distinctie Leon Bernard, il va oferi ca drept exemplu si altor institutii de profil din lume.
Impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, Ana Aslan inventeaza Gerovital H3, un medicament ce continea ca substanta de baza procaina. Dupa doar cateva cure cu Gerovital, pacientii in varsta vedeau mai bine, scapau de starile depresive si deveneau mai activi. Ana Aslan isi prezinta descoperirile la un congres in Germania, iar lumea medicala reactioneaza imediat. Informatia apare in toate ziarele vremii si intreaga lume afla despre marea descoperire: "Ofera oamenilor tineretea in fiole", "Gerovital H3 impotriva imbatranirii" sau "Intinereste chiar si un batran de 100 de ani" sunt doar cateva titluri.
Fotografia batranului intinerit face ca Ana Aslan sa devina cunoscuta in intreaga lume. Presedinti de state, seici si printi ii cer ajutorul. In clinica de la Otopeni veneau saptamanal staruri care apelau la terapia Aslan. Marlene Dietrich, Charlie Chaplin sau Jakie Kanday sunt doar cateva dintre ele.
"Institutul aducea statului roman un profit anual de 17 milioane de dolari - spune dr. Georgeta Popescu, medic primar geriatrie si gerontologie. A fi angajatul instutului era un privilegiu, pentru ca deschiderea catre occident prin prezenta strainilor era considerata un mare avataj."
Intamplari extraordinare nu exista. Intamplarile extraordinare sunt mana lui Dumnezeu
Teodora Barbulescu Poli crede si acum ca intalnirea ei cu profesoara, asa cum ii spun toti cei care au cunoscut-o, a fost mana lui Dumnezeu. O gasim la masa de lucru, inconjurata de fotografii ale Anei Aslan si poza de familie. I-a fost asistenta personala in ultimii ani de viata si isi aminsteste cu nostalgie despre anii in care, datorita Anei Aslan, i-a cunoscut pe cei mai influenti oameni ai lumii. "Terapia Anei Aslan era personalizata pentru fiecare pacient. Dupa examenul clinic, profesoara stabilea o anumita schema terapeutica ce includea pe langa tratamentul cu Gerovital injectabil sau pastile, fizioterapie si alte tehnici de recuperare. Studiul pe animale avea sa-i demonstreze Anei Aslan ca tratamentul cu Gerovital creste speranta de viata cu 20 la suta."
Elena Lupeanu face parte din echipa de cercetatori care a studiat efectul gerovitalului pe animale. "In 1960, spune ea, Ana Aslan inventeaza Aslavitalul, un alt medicament cu efect antiimbatranire care actiona si la nivelul sistemului nervos si al aparatului cardiovasuclar. Ceva mai tarziu, breveteaza si crema de fata si lotiunea capilara ce contineau procaina. In tara se infiinteaza 144 de centre de gerontoprofilaxie si 76 de centre de asistenta geriatrica. In jurul Anei Aslan se dezvolta o intreaga industrie pe care ea o gestiona."
Era extrem de riguroasa, chiar dificila. Atenta la fiecare detaliu, severa, serioasa si cu un dezvoltat simt autocritic, Ana Aslan isi selecta atent oamenii din jur. "Ea insasi extrem de atenta la felul care arata, spunea in gluma ca toata viata i-au placut hainele - povesteste Teodora Barbulescu Poli. Era una dintre cele mai elegante aparitii, iar atunci cand intra intr-o sala, oamenii se ridicau in picioare in semn de mare respect."
Medicul personal al Anei Aslan, Maria Magdalena Ionescu, spune ca: "Rareori facea complimente si avea un fel special de a le da oamenilor cadouri."
Elena Spataru este acum director de ingrijiri la Institutul Ana Aslan. Ar putea vorbi despre Ana Aslan zile in sir. I-a stat alaturi in ultimii doi ani din viata, fiind una dintre cele trei asistente care faceau de garda la patul Anei Aslan. Avea un program bine stabilit si tabieturi de la care nu se abatea. "Nu cred ca o sa mai cunosc un astfel de om."
Moartea profesoarei, la 93 de ani, cu un an inaintea revolutiei, avea sa produca un cutremur in institut. Spririt solitar, nu si-a creat discipoli, iar cei i-au urmat n-au fost in stare sa se ridice la nivelul ei.
In jurul ei s-au nascut multe povesti, dar felul ei discret de a-si trai viata le-a lasat la stadiul de zvonuri. N-a fost casatorita si nu a avut copii. Mostenitor al Anei Aslan a fost statul roman, fiul risipitor care s-a trezit dupa revolutie cu o mare avere din care risca sa nu mai ramana nimic.
Anul marilor schimbari, 1990, aducea institutului posibilitatea de a recupera de la fabricile care produceau medicamentele si cremele brevetele de inventator. Cei de atunci au refuzat, daruind astfel unor firme private un brand de milioane de euro.
"Gerovitalul este produs astazi de o mare companie de medicamente straina care detine toate drepturile asupra brandului - spune conf. dr. Maria Georgescu, sef de sectie la Clinica Ana Aslan. In mod ironic, statul cumpara de la fabrica aceste medicamente pentru a continua terapia Anei Aslan in institut. Si cremele sunt produse tot de o companie privata de cosmetice, care exporta 95% din productia de Gerovital. Pe de alta parte, unii dintre cei care au lucrat la institut au plecat din tara si au luat cu ei si brandul, inregistrandu-l in alte tari. Asa se face ca, in Germania de exemplu, Institutul nu-si mai poate crea filiale, pentru ca un neamt emigrat din Romania in 1990 le-a luat-o inainte. Statul roman nu face nimic pentru a le retrage acest drept.
Tot dupa revolutie s-a pierdut hotelul Flora, preluat de George Copos. Contractul privind centrul de tratament Ana Aslan de pe litoral a fost incheiat de doctorul Maria Georgescu; tot George Copos a fost cel care l-a preluat. "Asadar Institutul nu incaseaza mai nimic" - precizeaza dr. Maria Georgescu. In perioada cat a fost director, Maria Georgescu, cel mai longeviv director, dar si colaborator al Anei Aslan, spune ca a invatat din greseli. Parteneriatul incheiat cu un grup de investitori japonezi va aduce bani Istitutului.
De-a lungul celor 20 de ani, rand pe rand s-au inchis baze de tratament, iar centrul de cercetare si-a redus activitatea pana la stadiul in care azi exista doar datorita parteneriatelor incheiate cu alte institute din Europa. Nu se mai fac cercetari experimentale, iar numarul specialistilor s-a redus de la 60 la 15, majoritatea sunt la varsta pensionarii. Banii pentru proiectele de cercetare nu vin de la stat, care n-a mai investit nimic in ultimii ani. In ceea ce priveste Gerovitalul, nu se mai studiaza demult la Ana Aslan.
Reducerea numarului de cercetatori si inchiderea sectiei unde Ana Aslan a descoperit pastila tineretii a fost o alta gresala pe care autoritatile nu prea mai au cum sa o repare acum.
Farmacista Speranta Prada vorbeste despre vremurile cand in Gerovital isi puneau sperantele mari conducatori ai lumii. A cunoscut-o pe Ana Aslan, ba chiar a produs la scara mica Gerovitalul in farmacia Institutului. Este unul dintre putinii oameni care cunosc secretul profesoarei. "Din 90 si pana azi - spune ea - Institutul a avut 25 de directori. Unii dedicati. Altii total dezinteresati. Stateau sase luni, un an... si plecau. Uneori cu documente care valoreaza milioane de euro. De 20 de ani nu s-au facut reparatii capitale la Institut. Interiorul arata bine, pentru ca s-au facut lucrari de igienizare si s-a cumparat aparatura de ultima generatie, insa, din cauza acoperisului, peretii sunt deteriorati."
Unii spun ca nu s-a investit pentru ca au existat interese imobiliare in zona. In 2002, institutia trece la RAPPS, starnind suspiciunea ca e lasata in paragina pentru a fi vanduta pe bani putini. La Otopeni, clinica are 11 hectare de teren, iar in Bucuresti, cele doua cladiri, dintre care una renovata complet, sunt situate in centrul capitalei.
Interesul de a fi preluat de un investitor pe bani putin, interesul de a prelua un teren de sute de milioane de euro combinat cu dezinteresul de a promova brandul Ana Aslan, unul dintre cele mai cunoscute in lume, a dus astazi la imaginea dezolanta pe care o ofera Institutul privit din afara.
Doua milioane de euro ar costa modernizarea institutului, care ar readuce turistii straini. Semnalul l-a dat un turoperator olandez, venit zilele trecut in vizita la institut.
Chiar daca au fost probleme in ultimii ani, clinicile Anei Alsan raman in continuare foarte cautate de romani. La Otopeni exista programari pana la sfarsitul anului, iar cei ce vor sa beneficieze de tratamentul Anei Aslan trebuie sa se treaca pe liste de asteptare. O noapte de cazare costa intre 17 si 40 de lei, in functie de confortul oferit.
In urma cu 53 de ani, Ana Aslan dadea lumii intregi o speranta. Ea insasi adepta a terapiei pe care a inventat-o, a trait pana la 93 ani. A inchis ochii linistita, convinsa fiind ca cei ce vor urma ii vor duce mai departe visul de a invinge batranetea. Romania i-a risipit putin cate putin averea, dar nu e prea tarziu. Inventia ei ar putea fi intinerita, daca cei ce au in mana destinele celui mai de succes produs romanesc ar investi interes si respect pentru unul dintre cei mai mari oameni pe care i-a dat Romania, Ana Aslan.

Reportaj difuzat de Protv, in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 28 iunie 2009