EVENIMENT/ Gala Tanarului Actor „HOP"

Autor: Ziarul de Duminica 10.09.2009
Reluata in 1998, dupa o intrerupere de câtiva ani, Gala Tânarului Actor (lansata in 2000) trebuia sa continue o traditie, desi conditiile erau altele.
Autoritatea locala din Mangalia a fost prima care a facut propunerea ca festivalul sa se defasoare in acest loc. De atunci, Primaria Municipiului Mangalia este coorganizatorul evenimentului, alaturi de alti parteneri locali si regionali fideli acestui eveniment.
De 10 ani, la Mangalia, s-au intâlnit artisti consacrati cu tineri actori care, intre timp, au devenit, multi dintre ei, nume binecunoscute atât pentru teatru, cât si pentru film. De 10 ani, la Mangalia, se intâlnesc tinerii actori cu directorii de teatru care si-au improspatat trupele cu artistii intâlniti aici, indiferent ca au câstigat concursul sau nu.
Anul acesta, Gala Tânarului Actor HOP, eveniment organizat de UNITER si Primaria Municipiului Mangalia, a avut loc in perioada 3-5 septembrie, la Casa de Cultura a Municipiului Mangalia. La preselectie s-au inscris 54 de concurenti pentru sectiunea individual si 15 spectacole in sectiunea grup (mai mult de 100 de persoane participante).
Juriul final, format din Florin Fieroiu (coregraf), Ana Ioana Macaria (actrita), Marius Manole (actor), Vlad Massaci (regizor), Virginia Mirea (actrita), a decernat urmatoarele premii:
- Premiul "Maria Filotti" acordat de catre Printul Serban Cantacuzino, a fost câstigat de Valentina Andreea Zaharia, care a prezentat in sectiunea individual "Buna Vestire" din "Elogiul mamei vitrege" de Mario Varga Llosa.
- Premiul Sica Alexandtrescu, Premiul Special al Juriului - Eliza Tuturman, care a interpretat in sectiunea individual "Ispitele Sfantului Anton" dupa Gustave Flaubert.
Sectiunea individual:
- Premiul "Stefan Iordache" pentru cel mai bun actor: Marian Adochitei, care a prezentat in concurs "Si uite-asa ne trezim intr-o buna zi cu mii de câini iesind din mare" de Matei Visniec.
- Premiul pentru cea mai buna actrita - Agnes Benedek, care a prezentat "Halta Ibusar".
Sectiunea grup:
- Premiul pentru cel mai bun spectacol: spectacolul "Merge" dupa "Autobahn" de Neil LaBute, cu Ciprian Mistreanu si Oana Porav-Horade.
Premiul publicului:
- sectiunea individual: Irina Ivan, cu spectacolul "Barbati si vibratoare" de Clara Flores si Antoaneta Zaharia.
- sectiunea grup: "Clisee?!?", spectacol de pantomima, dans si film mut de Barbara Crisan, cu: Dana Anghel, Simina Contras, Ali Deac, Lorelei Ghazawi, Iulia Merca, Gabriel Sterian si Ada Soaica.