KBC CF are pierderi de 14 mil. euro de la infiintare

Autor: Angela Placinta 10.09.2009

KBC Consumer Finance, compania de credite de consum a grupului belgian KBC, infiintata in 2007 si operationala din aprilie anul trecut, a inregistrat pierderi de circa 13,5 mil. euro de la infiintare, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

In prezent compania nu mai acorda finantari, iar actionarii sunt in discutii de vanzare, in conditiile in care cererea de credite de pe piata locala s-a prabusit. KBC Consumer Finance a raportat o pierdere de peste 46,1 mil. lei (12,5 mil. euro) anul trecut si de circa 3,3 mil. lei (1 mil. euro) in 2007. Veniturile companiei s-au ridicat in 2008 la 6,1 mil. lei (1,7 mil. euro).

Belgienii au in oferta credite de nevoi personale si in magazin numai in lei, cu dobanda fixa sau variabila. Dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditele KBC Consumer Finance variaza intre 29-35%.

Potrivit unor surse din piata, de cateva luni belgienii incearca sa vanda compania de credite de consum. La momentul intrarii lor pe piata locala, cererea de credite era inca la un nivel ridicat, insa in contextul actual KBC nu isi mai poate continua planul de dezvoltare.

Pe piata de credite de consum cele mai mari companii sunt Cetelem, controlata de francezii de la BNP Paribas, si BRD Finance, membra a grupului Société Générale. Majoritatea companiilor de credite de consum au mers anul trecut pe pierdere, in principal pentru ca au fost nevoite sa isi majoreze nivelul provizioanelor potrivit normelor BNR.

Belgienii de la KBC mai detin pe piata romaneasca o companile de leasing (Romstal Leasing), un broker de asigurari (Ink Broker) si o societate de brokeraj pe piata de capital (KBC Securities). Acestea au fost achizitionate in 2006 in cadrul unei tranzactii de 70 de milioane de euro.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, KBC are circa 100 de angajati. Anul acesta numarul lor urma sa creasca la 350.

Investitia initiala in companie a fost de circa 12 milioane de euro, planul initial prevazand o dublare a acestei sume in anii urmatori, insa criza a inghetat dezvoltarea companiei.

Subsidiara de credite de consum a grupului belgian este condusa de olandezul Willem Hueting, 47 de ani, care anterior a fost membru al comitetului executiv in cadrul Raiffeisen International Bank din Cehia (2001-2006).