KBC Securities intra pe retail cu o platforma online

Autor: Andrei Chirileasa 10.09.2009

KBC Securities, cea mai mare societate de brokeraj de pe Bursa in 2008, intentioneaza sa intre pe segmentul de retail prin lansarea unei platforme de tranzactionare online care va oferi acces investitorilor locali la 19 piete din Europa, SUA si Asia.

Firma de brokeraj controlata de grupul belgian KBC este cunoscuta pe piata locala in principal ca broker al fondurilor straine de investitii, segment care reprezinta circa 70% din rulajul companiei.

Cu toate acestea, in ultimul an valoarea tranzactiilor derulate de fondurile straine pe Bursa de la Bucuresti s-a redus semnificativ, astfel ca firma cauta si alte linii de business, avand in vedere si expertiza pe care o are la nivel international.

"Din 2006 nu am mai lucrat cu clienti de retail. Lansarea acestei plaforme inseamna reintrarea pe acest segment", a declarat Alexandru Ioan, directorul de tranzactionare online al KBC Securities.

Platforma, denumita uTrade, va fi disponibila in cateva saptamani. Potrivit reprezentantilor KBC, costurile de tranzactionare vor fi diferite in functie de pietele pe care investitorii vor dori sa le acceseze.

"Pentru piata romaneasca, comisionul de tranzactionare va fi de circa 0,5-0,7%, cu posibilitatea reducerii pentru tranzactiile intra-day", a precizat Ioan. De asemenea, accesul va necesita si un abonament lunar, care va acoperi costurile legate de accesul la fluxurile de stiri si de cotatii in timp real de pe pietele internationale.

KBC Securities a realizat in primele opt luni ale anului tranzactii cu actiuni de 581 de milioane de lei (135 de milioane de euro), avand o cota de piata de 8,5%, insa a pierdut primul loc in favoarea BT Securities.

Anul trecut, KBC s-a clasat pe primul loc, cu tranzactii de 1,96 miliarde de lei (533 de milioane de euro), dupa ce in 2007 a intermediat tranzactii de peste un miliard de euro. Firma a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 8,8 milioane de lei si un profit net de 36.000 de lei.

Printre principalii clienti locali ai KBC Securities se numara Dan Adamescu, proprietarul magazinului Unirea din Capitala, si Dan Ioan Popp, principalul actionar al dezvoltatorului imobiliar Impact.