INTERSECTII / Zilele Culturale ale BCE: focus pe Romania

Autor: Ziarul de Duminica 10.09.2009
România este cea de-a şasea ţară aflată in centrul atenţiei in cadrul Zilelor Culturale ale BCE, desfăşurate la Frankfurt. Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a revoluţiei din România şi a căderii Cortinei de Fier in Europa, BCE, in cooperare cu Banca Naţională a României, are plăcerea de a contribui la o inţelegere aprofundată a culturii unuia dintre statele care au aderat cel mai recent la UE.
Imbinarea de genuri prezentate in cadrul programului de evenimente ce se intinde pe o durată de trei săptămâni, intre 21 octombrie şi 9 noiembrie 2009, reflectă multiculturalitatea istorică a unei ţări situate intre Europa Centrală, Europa de Est şi Balcani, având, in acelaşi timp, rădăcini in Imperiul Bizantin. Teatru fără cuvinte, picturi fotorealiste şi fotografii ale sculpturilor, dar şi combinaţii de jazz cu folclor, toate imprimă un caracter interdisciplinar nou evenimentelor anuale din cadrul Zilelor Culturale.
Expoziţiile de arte frumoase reprezintă o caracteristică marcantă a programului din acest an.
Ca o introducere la seria de evenimente, expoziţia "Painting (Ro)Mania", in cadrul căreia sunt prezentaţi trei pictori figurativi contemporani (Ştefan Câlţia, Roman Tolici şi Bogdan Vlăduţă), işi deschide porţile la BCE pe data de 16 septembrie.
Această perspectivă aprofundată asupra scenei artistice româneşti contemporane este completată de alte două expoziţii, care se desfăşoară in acelaşi timp: una cu articole numismatice din colecţia Băncii Naţionale a României şi o expoziţie filatelică organizată de Romfilatelia, autoritatea oficială emitentă de produse filatelice in România. In cadrul tuturor celor trei expoziţii, vor fi asigurate tururi ghidate.
De asemenea, vor fi expuse 30 de fotografii originale ale lucrărilor lui Constantin Brâncuşi, care ilustrează felul cum o formă artistică poate accentua o alta, se poate distinge de aceasta sau o poate chiar contrazice. Fotografiile sculpturilor au fost realizate de Brâncuşi insuşi in atelierul său şi sunt imprumutate de la Centrul Pompidou special pentru această ocazie. Expoziţia se va deschide la Museum der Weltkulturen din Frankfurt in data de 23 octombrie, orele 19.00, şi va fi insoţită de două prezentări ce vizează furnizarea de informaţii generale importante referitoare la activitatea sa fotografică. Acestea vor fi susţinute de Radu Varia (23 octombrie, orele 18.00) şi de Friedrich Teja Bach (4 noiembrie, orele 19.00), experţi ai operei brâncuşiene, recunoscuţi la nivel internaţional.

Informaţii suplimentare privind Zilele culturale ale BCE şi tururile ghidate ale expoziţiilor pot fi găsite pe website-ul BCE: http://www.ecb.europa.eu/events/cultural/cultdays/2009/html/index.en.html