BCR si-a facut vehicul in Olanda prin care va emite bonduri in Luxemburg

Autor: Razvan Voican 14.09.2009

BCR Finance, inregistrata in Amsterdam, a primit autorizatia supraveghetorilor de pe piata din Luxemburg pentru a incepe sa emita obligatiuni prin care sa acopere nevoile de valuta ale BCR.



BCR, cea mai mare banca locala, se pregateste sa iasa pe pietele internationale de capital pentru a face rost in timp de pana la 3 mld. euro, dupa ce banca-mama Erste Group i-a asigurat necesarul de valuta in cei aproape trei ani care au trecut de la privatizare.

In primavara BCR a infiintat un vehicul specializat inregistrat in Olanda - BCR Finance - pentru atragerea de finantare mai ales de pe piata externa, iar recent Comisia de Supraveghere a Sectorului Financiar din Luxemburg a aprobat prospectul prin care aceasta entitate urmeaza sa emita obligatiuni cu structuri si scadente diferite in limita plafonului de 3 mld. euro.

Dealer si arranger la emisiunile de titluri va fi Erste Group, in timp ce pe post de agent pe pietele internationale a fost aleasa sucursala din Luxemburg a BNP Paribas Securities. Programul de finantare a fost aprobat de o AGA Extraordinara a BCR de pe 30 aprilie.

Nicio finantare de pe piata externa de peste trei ani

BCR nu a mai iesit pe piata externa de capital din decembrie 2005, cand a lansat o emisiune de eurobonduri pe trei ani, in valoare de 500 mil. euro si la o dobanda de 3,75% pe an.

Intregul imprumut a fost rambursat anticipat in decembrie 2008 cu bani obtinuti de la Erste printr-o tranzactie intra-grup. De asemenea, pana la sfarsitul lui 2008 BCR a stins toate datoriile pe care le mai avea din doua imprumuturi externe sindicalizate contractate in 2005.

De ce aceasta schimbare a manierei de finantare in valuta a BCR?

Reprezentantii Erste Group afirma ca banca-mama si-a asumat angajamentul de a-si sprijini subsidiarele, insa la un cost care sa reflecte prima de lichiditate si riscul de tara. Adica de cand s-a agravat criza BCR a trebuit sa plateasca un pret mai mare pentru valuta furnizata de Erste, din cauza cresterii primei de risc de tara pentru Romania. In prezent, banca are in sold doua credite subordonate de la Erste in valoare de aproape 317 milioane de euro.

Austriecii sustin ca BCR ar putea obtine finantare la costuri mai favorabile din surse alternative, precum obligatiunile pe care banca urmeaza sa le emita pe piata din Luxemburg si chiar si pe Bursa de la Bucuresti pentru resurse in lei. BCR are insa ratinguri net inferioare bancii-mama, inclusiv din cauza ratingurilor Romaniei, fiind exclus sa se poata finanta mai ieftin decat Erste.

"In ceea ce priveste finantarea de pe pietele de capital, politica generala este ca aceasta sa fie operata la nivel de grup de catre entitatea care o poate accesa cel mai ieftin (in speta holdingul). Din acest punct de vedere, holdingul si-a asumat si isi onoreaza angajamentul de a sprijini subsidiarele locale cu finantare /lichiditate. In momentul in care finantarea/lichiditatea este canalizata catre aceste subsidiare, ea trebuie insa sa reflecte conditiile de piata (prima de lichiditate, riscul de tara etc.). Pot aparea insa situatii in care finantari din surse alternative pot avea costuri mai favorabile, iar subsidiarele locale pot decide sa acceseze aceste surse de finantare in functie de propria lor strategie", au explicat pentru ZF reprezentantii Erste.

Doar o treime din depozitele BCR sunt in valuta

In conditiile in care aproape 55% din creditele acordate de BCR sunt in valuta (in principal in euro), depozitele la termen in valuta nu pot acoperi intreg necesaul de finantare, mai ales pe segmentul corporate, asa cum cere strategia de baza a grupului Erste. Doar 33% din depozitele atrase de BCR sunt in valuta. Prin prospectul de emisiune aprobat de autoritatea de supraveghere din Luxemburg, BCR isi exprima intentia ca in cursul acestui an sa-si mentina solvabilitatea peste pragul de 10%, asa cum au cerut BNR si FMI.

In noile conditii de criza, banca a pregatit un plan de urgenta pentru managementul lichiditatii in situatii deosebite, care prevede diferite scenarii potentiale si proceduri de monitorizare si acoperire a riscului de lichiditate.

Erste Group: Holdingul si-a asumat si isi onoreaza angajamentul de a sprijini subsidiarele locale cu finantare /lichiditate. In momentul in care finantarea/lichiditatea este canalizata catre aceste subsidiare, ea trebuie insa sa reflecte conditiile de piata (prima de lichiditate, riscul de tara etc.). Pot aparea insa situatii in care finantari din surse alternative pot avea costuri mai favorabile, iar subsidiarele locale pot decide sa acceseze aceste surse de finantare in functie de propria lor strategie.