Cliq aduce reputatie companiei Motorola. Analistii se asteapta la vanzari puternice - GALERIE FOTO

Autor: Andrei Constantinescu 13.09.2009

Pretul actiunilor companiei Motorola, producator de telefoane mobile, a crescut cu 6,5% vineri pe baza sperantelor ca vanzarile firmei vor creste din nou ca urmare a lansarii noului dispozitiv mobil Cliq, care functioneaza pe sistemul de operare Android dezvoltat de Google.

Analistii au oferit feedback-uri pozitive cu privire la caracteristicile telefonului, precum acces usor la site-uri sociale ca Facebook si Twitter. Mark Sue, analistul firmei de cercetare RBC, a ridicat pretul tinta al actiunilor de la opt dolari la zece dolari/actiune.

"Credem ca Motorola ar trebui sa vanda aproximativ 2 milioane de smartphone-uri pe trimestru ca sa reinstaureze profitabilitatea la nivelul dispozitivelor mobile, iar Cliq reprezinta primul pas in aceasta directie", a declarat Tavis McCourt, analist al Morgan Keegan.

Dispozitivul Cliq a fost creat pentru oamenii care petrec foarte mult timp pe site-urile de socializare. In locul unui meniu traditional de aplicatii, ecranul principal al telefonului ofera un mozaic mereu in schimbare cu e-mail-uri, mesaje de pe Twitter si update-uri de status, la care se adauga si pozele oamenilor care trimit acele mesaje.

"Este viu", a declarat Sanjay Jha, co-directorul general al companiei Motorola, care a fost angajat in urma cu un an pentru a reabilita afacerea de smartphone-uri a firmei. "Ganditi-va ca este precum baloanele cu text din cartile de benzi desenate, cu informatii noi care tsi sunt oferite permanent", a adaugat el.

Telefonul are un touchscreen de 3,1 inchi si o tastatura glisanta. Oficialii companiei au declarat ca vor lansa un smartphone mai scump spre finalul anului curent.

Dispozitivul Cliq va fi pus in vanzare in Statele Unite prin intermediul furnizorului T-Mobile al Deutsche Telekom in trimestrul al patrulea din anul curent, si va fi distribuit de Dext in restul lumii. Orange al France Telecom intentioneaza sa il vanda in Anglia si Franta; Telefonica in Spania si America Movil in America Latina. Pretul nu a fost inca dezvaluit insa analistii se asteapta la o suma in jurul valorii de 100 de dolari.

Telefonul foloseste platforma Android insa Motorola a modificat software-ul pentru a face dispozitivul diferit fata de celelalte smartphone-uri ale rivalilor.

"Mereu sunt intrebat: cum vei lansa ceva diferit cu sistemul Android?", a spus Jha. "Android este deschis si flexibil, astfel putem construi pe baza lui elemente noi", a adaugat el.

Jha a explicat ca nu telefonul in sine este special ci serviciul Motoblur, bazat pe internet, care integreaza si combina toate conturile utilizatorului de e-mail sau site-uri sociale.

Oficialii companiei au sustinut ca Cliq reprezinta un punct de cotitura pentru Motorola. Nu a fost creat pentru a depasi iPhone-ul, ci este primul dintr-o gama larga de dispozitive care vor avea la baza serviciul Motoblur.

"Acesta este un produs, insa am schimbat felul in care facem afaceri", a mai spus Jha.

Utilizatorii trebuie doar sa introduca detaliile conturilor de pe site-uri specifice, iar numerele de telefon, fotografiile si restul informatiilor din listele de prieteni online vor fi descarcate automat in agenda dispozitivului.

Tero Kuittinen, analist al companiei MKM Partners, a declarat ca majoritatea producatorilor de smartphone-uri au inceput deja sa lucreze la servicii de integrare a mesajelor de pe multiple site-uri de socializare si conturi de mail. Primul telefon cu acest serviciu a fost Palm Pre.

"Integrarea mesageriei nu a fost de ajuns pentru a transforma dispozitivul Pre intr-un mare success, chiar daca la vremea aceea era singurul telefon care oferea astfel de servicii", a adaugat el.