Trei din cele mai mari companii de IT din Cluj: Criza ne-a adus comenzi si mai mari

Autor: Laurentiu Cotu 13.09.2009

In primul semestru, companiile locale din IT cum sunt Endava, Yonder sau Arobs Transilvania Software au realizat cresteri ale vanzarilor cuprinse intre 10% si 40%. Dezvoltatorii de software locali au gasit noi proiecte, au angajat noi oameni si toate acestea au dust la cresterea cifrei de afaceri.



Furnizorii de servicii IT din Cluj par sa profite de oportunitatile generate pe piata chiar de catre criza financiara. Marile companii occidentale isi externalizeaza proiectele de dezvoltare software si suport tehnic, iar firmele locale preiau o parte din aceste servicii.

Compania Endava din Cluj-Napoca, care este parte a grupului britanic Endava, s-a specializat in furnizarea de servicii IT de business, aplicatii financiare, telecomunicatii, media si tehnologia IT. Contractele cu bancile si firmele din strainatate au adus pentru Endava in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 1,7 mil. euro, in crestere cu 40% fata de perioada similara din anul trecut.

Conducerea companiei clujene estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 4,4 mil. euro, in crestere cu 40% fata de anul 2008. "In acest context noi vom continua sa facem angajari pentru centrele de dezvoltare si suport din Europa de Est.", a declarat Marian V. Popa, managing director al Endava Europa de Est.

Endava s-a extins si in Bucuresti

Tot pe fondul cresterii numarului de clienti din sectorul financiar-bancar, Endava a infiintat in luna iunie a acestui an o divizie de consultanta in Bucuresti.

Compania intentioneaza ca anul viitor sa angajeze 25 de oameni pentru centrul din Capitala si estimeaza ca in urmatorii trei ani numarul angajatilor din Bucuresti ar putea depasi 100 de oameni. Endava detine sedii la Bucuresti, Iasi si doua centre la Cluj, oficialii firmei anuntand pentru acest an extinderea activitatilor si pe pietele de IT din Targu-Mures, Craiova sau Galati.

Compania face parte din grupul britanic Endava, care mai detine in Romania un centru de coordonare regionala pentru Europa Centrala si de Est la Bucuresti si un centru de dezvoltare la Iasi. Grupul Endava are 500 de angajati si desfasoara operatiuni in Marea Britanie (Londra, Wallingford), Romania (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi) si Moldova (Chisinau, Cahul).

Compania Yonder, dezvoltator software cu sediul in Cluj, a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 2,4 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste 20% fata de aceeasi perioada din anul trecut.

Yonder este noua denumire a companiei romano-olandeze Nethrom Prodimpex, care a fost achizitionata la finele anului 2007 de grupul olandez de investitii Total Specific Solution (TSS). Pana in momentul achizitiei, Nethrom Prodimpex era detinuta de compania olandeza Comprove B.V.

Compania clujeana estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de peste 6,1 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste 50% fata de anul trecut. In 2008 compania a realizat vanzari totale de peste 4 mil. euro, in crestere cu 90% fata de anul 2007 cand cifra de afaceri a firmei clujene a fost de aproximativ 2,15 mil. euro.

"Proiectele noastre nu sunt foarte afectate de criza financiara. Yonder a avut succes in gasirea de noi clienti si chiar am demarat cateva proiecte in prima parte a anului", a declarat pentru ZF Transilvania John Rentinck, chief operating officer al companiei Yonder. In prezent compania are 170 de angajati, iar pana la finele anului conducerea Yonder estimeaza o crestere de 10% a numarului de salariati si intentioneaza sa achizitioneze una sau mai multe companii romanesti de IT.

Prin crestere autonoma si prin achizitii, in urmatorii 3-5 ani de zile compania clujeana si-a propus sa ajunga la aproximativ 1.000 de angajati.

Compania Nethrom Prodimpex, actuala Yonder, a fost infiintata in anul 1993 ca firma romano-olandeza cu capital privat, principalul domeniu de activitate fiind furnizarea de servicii software.

Arobs: Am ramas pe crestere

Conducerea companiei Arobs Transilvania Software din Cluj-Napoca, producator de aplicatii informatice, a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 3 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste 10% fata de perioada similara din anul trecut.

"La baza evolutiei de pana acum sta cererea existenta pe piata pentru produsele software dedicate reducerii de costuri. Am inregistrat in primul semestru al anului o crestere de peste 50% fata de perioada similara din 2008 in zona solutiilor de localizare a parcurilor auto si monitorizarea flotei", a declarat pentru ZF Transilvania Voicu Oprean, director general Arobs Transilvania Software.

Conducerea companiei clujene estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 8 mil. euro, cresterea fata de anul 2008 fiind cuprinsa intre 15% si 20%. Anul trecut Arobs a incheiat exercitiul financiar cu vanzari totale de 6,8 mil. euro.

Arobs activeaza pe trei linii de business: dezvoltarea de solutii software pentru piata interna (monitorizarea flotei auto, automatizarea fortei de vanzari, turism), dezvoltarea de solutii software outsourcing pentru clienti externi (Finlanda, USA, Germania, Elvetia, Belgia) si interni si distributia sistemelor de navigare GPS si smartphone-uri cu GPS.

Compania are in prezent de o echipa de peste 170 de angajati, dezvoltatori software, persoane tehnice pe suport si asigurarea calitatii, departamentul de vanzari.

Actionarul principal al firmei este directorul general Voicu Oprean, cu 90% din titluri. Din 2006 grupul finlandez Hotelzon este coactionar minoritar al firmei clujene, prin achizitionarea unui pachet de 10% din actiuni. Compania are sediul central in Cluj-Napoca si birouri regionale operationale in Bucuresti, Iasi si Timisoara.