Blocajul Justitiei continua sa loveasca in activitatea firmelor

Autor: Iulian Anghel 13.09.2009

Blocajul cvasitotal al Justitiei intra intr-a doua saptamana, cu consecinte pentru mediul de afaceri, in conditiile in care toate cauzele comerciale sunt amanate, unele chiar si pana in 2010.

"Impactul este major pentru ca orice disputa este amanata pana la o data nespecificata. De pilda, daca ai un proces la Satu Mare, te intrebi daca sa te urci in masina sau te urci degeaba - pentru ca procedura protestului nu este unificata, unele tribunale lucreaza, altele nu", spune Sebastian Gutiu, managing partner al casei de avocatura Schoenher.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a cerut la finele saptamanii trecute magistratilor sa reia activitatea instantelor si a parchetelor subliniind ca acest protest "agraveaza neincrederea in sistemul institutional al statului de drept".

Protestul insa continua cu consecinte importante avand in vedere ca, practic, activitatea justitiei este aproape blocata avand in vedere ca toate cauzele civile sau penale sunt amanate cu exceptia celor legate de incredintarea minorilor si de arestari. Pentru unele firme protestul poate fi chiar fatal, intrucat, de pilda, procesele de insolventa sunt amanate cu lunile, firmele care cer protectia justitiei putand ajunge astfel in faliment, spun avocatii de profil. Insa, potrivit lui Gutiu, loviti, poate chiar mai mult, sunt creditorii care nu-si pot recupera creantele in justitie din cauza acestui protest. Potrivit legii, cererea unei firme de a se pune sub protectia justitiei trebuie analizata de judecator in cinci zile, or, din caza protestului, astfel de cauze sunt amanate cu lunile. Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), numarul proceselor de insolventa a crescut foarte mult in urma crizei. La Tribunalul Bucuresti sunt inregistrate, zilnic, aproximativ 50 de astfel de dosare. In primeleÊtrei luni ale lui 2009,Ês-au inregistrat in justitie peste 6.500 de cereri de insolventa, numarul total al unor astfel de dosare depasind 10.000.

De asemenea, ca urmare a protestului, judecatorii delegati pe langa oficiile registrului comertului nu se mai prezinta decat odata pe luna, astfel incat mii de cereri de infiintari de firme, de suspendari sau radieri sunt si ele amanate sau blocate.

Salariile magistratilor au fost din nou majorate substantial prin proiectul final al legii salarizarii, comparativ cu ultima varianta. Aceasta acorda magistratilor un spor de risc si suprasolicitare neuropsihica de 25% si un spor de confidentialitate de 5% din salariul de baza. Insa magistratii cer majorarea sporului de risc de la 25% la 50% si a sporului de confidentialitate de la 5% la 25%. Astazi va avea o noua runda de negocieri intre Executiv si magistrati.