Dupa 4 ani de mandat, Weiss lasa RBS cu un profit de 22,6 mil. euro

Autor: Razvan Voican 14.09.2009

RBS Bank Romania, filiala locala a grupului britanic care a inclus-o pe lista vanzarilor la inceputul anului, dar n-a gasit cumparator, a obtinut in primul semestru un profit net de 22,6 mil. euro dupa standardele romanesti de contabilitate, realizand un castig mult mai mare decat jucatori din top 10 dupa active.

La 30 iunie banca inregistra active de 1,97 mld. euro, ceea ce inseamna ca ii revine o cota de piata de circa 2,5%, la circa jumatate de punct procentual in urma ocupantei locului 10, ING Bank.

Cu aceste rezultate isi incheie mandatul olandezul Peter Weiss, 50 de ani, care conduce institutia de credit de patru ani, de cand aceasta facea parte din grupul ABN Amro. Cand a venit in Romania, in vara lui 2005, banca avea o cota de piata de 4,9% si era in top 10 dupa active. Pozitia bancii in clasamentul activelor a slabit in conditiile in care piata de retail a explodat, dar ABN Amro a continuat sa se concentreze pe corporate, afacerile lansate pe zona de consumer ramanand la un volum limitat, fara investitii semnificative in reteaua teritoriala. Weiss urmeaza sa preia functia de director general al RBS Grecia, unde a lucrat si inainte sa ocupe functia de la Bucuresti, in timp ce in locul sau a fost numit Johan Gabriels, care isi va prelua postul din octombrie, in functie de obtinerea autorizatiei din partea BNR. Noul sef desemnat al bancii vine de la subsidiara RBS din Belgia.

El a lucrat in companii precum fosta Arthur Andersen, Mars (Olanda, Rusia, Franta), PepsiCo (Franta, Italia, Spania), CapitalOne (Statele Unite, Marea Britanie) si RBS, avand experienta mai ales in domeniul managementului financiar.

Profitul RBS Bank Romania pe semestrul I este cu 35% mai mare decat cel raportat tot in RAS catre autoritatile fiscale pentru intreg anul trecut. Una din sursele majore de castig ar putea fi tranzactiile financiare realizate pe seama volatilitatii dobanzilor din prima jumatate a anului si intr-o anumita masura si a cursului de schimb leu/euro. RBS este un jucator important pe piata financiara, fiind si dealer primar la titlurile de stat.

Weiss afirma la inceputul acestui an ca produsele financiare ale bancii ii asigura o pozitie de top pe piata derivatelor, fiind intermediarul cu cel mai mare volum tranzactionat pe piata instrumentelor cu venit fix.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland a preluat in 2008 banca locala de la ABN Amro, in cadrul unei tranzactii internationale, iar din toamna trecuta si-a adus propriul brand pe piata romaneasca. ABN Amro era prezenta in Romania de la jumatatea anilor '90, avand o pozitie puternica pe zona clientilor corporativi.

La inceputul acestui an, RBS a pus subsidiara locala pe lista filialelor scoase la vanzare, in cadrul unui plan de restructurare a operatiunilor, dupa ce in 2008 grupul se confruntase cu pierderi record si avusese nevoie de sprijinul masiv al guvernului britanic pentru a ramane pe linia de plutire. In august, grupul a renuntat la procedurile de vanzare, considerand ca preturile oferite de investitorii interesati nu reflectau valoarea businessului.