Bancile elene aduna pierderi in RAS, desi anunta profituri in IFRS

Autor: Razvan Voican 13.09.2009

Majoritatea bancilor grecesti prezente pe piata locala au iesit in pierdere la sfarsitul semestrului I dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS), cele mai mari minusuri fiind inregistrate de Bancpost (-117 mil. euro) si Piraeus Bank (-26,3 mil. euro).

Dupa patru ani de crestere agresiva a creditarii, in special pe retail si pe segmentul proiectelor imobiliare, grecii au ajuns sa detina peste 17% din activele sistemului bancar, insa calitatea portofoliilor a inceput sa sufere pe fondul crizei. Asa ca bancile-mama au fost nevoite sa aduca bani pentru majorari de capital: 151 mil. euro la Bancpost, 20 mil. euro la Alpha Bank, 18 mil. euro la Piraeus si 15 mil. euro la Marfin.

Cu exceptia Bancpost si a Emporiki, filialele locale ale grupurilor elene continua sa raporteze profituri dupa standardele internationale de contabilitate, insa dupa metodologia de provizionare ceruta de BNR acumuleaza pierderi.

Piraeus a fost unul dintre jucatorii care au fortat cresterea cotei de piata in ultimii patru ani, urcand de la circa 1% in 2005 la 3% la sfarsitul lui 2008 fara vreo achizitie. La 30 iunie 2009, banca avea active bilantiere de 1,9 mld. euro, cota coborand la aproximativ 2,5% din activele totale ale sistemului. Piraeus devenise cunoscuta pe piata drept unul dintre jucatorii cu cele mai flexibile conditii de creditare.

La o cota de piata de numai 0,2%, Emporiki a incheiat semestrul I cu un minus de 14,3 mil. euro in RAS, in timp ce Marfin are o pierdere de 12,7 mil. euro la active de 522 mil. euro (0,6% din piata).

Alpha Bank, care a coborat in clasamentul activelor de pe locul sapte pe noua, a ajuns la limita dintre profit si pierdere, cu un minus de 1 mil. euro in RAS, fata de un castig brut de 34,7 mil. euro in IFRS. Banca a acumulat expuneri importante pe sectorul imobiliar, finantand mai multe complexuri rezidentiale care in prezent nu mai reusesc sa vanda apartamentele.

Alpha Bank a finantat dezvoltarea a cel putin sase ansambluri rezidentiale din Bucuresti (Blue Tower si Romfelt Plaza din Colentina, Green Vista si Liziera din Pipera, Odyssea Residential din Baneasa si Asmita Gardens de pe Splaiul Unirii). Investitia totala in aceste proiecte depaseste 200 mil. euro, iar in cele mai mari proiecte - Asmita Gardens si Romfelt Plaza - a caror constructie a fost finalizata aproape integral, mai sunt disponibile peste 700 de apartamente.

La randul sau, Piraeus Bank a finantat aproape 70% din proiectul rezidential Natura Residence din Baneasa, cu o valoare de piata estimata la 35 mil. euro.

Dintre bancile importante cu capital elen, Banca Romaneasca a inregistrat la sase luni un profit net de circa 2,2 milioane de euro chiar si in RAS, la o cota de piata de aproximativ 2,6%. National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar, si-a consolidat pozitia financiara in Grecia si are in vedere o eventuala achizitie pe piata romaneasca, dupa cum afirma surse bancare. In cursul anului trecut, NBG a adus circa 84 mil. euro la capitalul bancii din Romania.

De altfel, grecii se afla in topul majorarilor de capital necesare pentru mentinerea filialelor locale in parametrii de solvabilitate ceruti de BNR.

Alpha Bank, EFG Eurobank - actionarul majoritar al Bancpost -, Piraeus Bank si National Bank of Greece fac parte din grupurile bancare straine care s-au angajat in fata BNR si a FMI sa continue sa-si sustina subsidiarele si sa mentina expunerile pe Romania.

In contextul crizei, efectele goanei dupa cota de piata din ultimii ani ar putea pune sub presiune bancile grecesti.

Bancpost, de exemplu, se afla intr-un amplu proces de restructurare care ar trebui sa readuca banca pe profit. Surse bancare afirma ca ponderea creditelor clasificate drept restante si indoielnice in totalul portofoliului a depasit media pietei de 11,76% la jumatatea anului, cele mai mari probleme fiind pe segmentul creditelor de consum.