Joseph Stiglitz: Problemele din sistemul bancar sunt mult mai mari decat cele de dinaintea caderii Lehman Brothers

Ziarul Financiar 14.09.2009

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economia, a declarat ca SUA nu a reusit sa rezolve problemele din sectorul bancar nici la un an dupa caderea Lehman Brothers Holdings.

"In SUA si multe alte tari, bancile prea mari pentru a cadea au devenit si mai mari", a spus Stiglitz intr-un interviu avut cu publicatia Bloomberg. "Problemele cu care ne confruntam sunt mult mai grave decat erau in 2007, inainte de criza".

Viziunea lui Stiglitz se alatura celei a fostului Presedinte al Rezervei Federale americane (banca centrala), Paul Volcker, care l-a sfatuit pe presedintele Barack Obama sa reduca dimensiunea bancilor, si cu cea a guvernatorului bancii centrale a Israelului, Stanley Fischer, care a sugerat saptamana trecuta ca guvernele ar trebui sa descurajeze institutiile bancare in momentul in care acestea risca sa creasca "excesiv".

La un an dupa caderea Lehman, Trezoreria americana a fost nevoita sa cheltuiasca milioane pentru sustinerea sistemului financiar, activele Bank of America au crescut, in timp ce activele Citigroup au ramas intacte. In Marea Britanie, Lloyds Banking Group, in proportie de 43% detinuta de guvern, a preluat activitatile HBOS, in timp ce in Franta, BNP Paribas a ajuns sa detina activele bancare din Belgia si Luxembourg, care au apartinut fondului Fortis.