Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel: Problemele bancilor sunt mai mari acum

Autor: Andreea Mioara Neferu 14.09.2009

Statele Unite au esuat in a rezolva problemele sistemului bancar dupa ce acesta a fost zguduit din temelii de criza creditelor si de falimentul bancii de investitii Lehman Brothers, a declarat Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru economie, scrie Bloomberg.

"Atat in Statele Unite, cat si in alte state, bancile asa-numite «prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca» au devenit in prezent si mai mari", a avertizat Stiglitz. "Problemele sunt mai grave decat erau in 2007, inainte de criza."

Viziunea lui Stiglitz este impartasita si de fostul presedinte al bancii centrale americane, Paul Volcker, care l-a sfatuit pe presedintele american Barack Obama sa reduca dimensiunile bancilor, dar si de guvernatorul bancii centrale a Israelului, Stanley Fischer, care a subliniat luna trecuta ca guvernele ar trebui sa descurajeze expansiunea "excesiva" a institutiilor financiare.

La un an dupa ce falimentul Lehman Brothers a fortat Trezoreria americana sa cheltuiasca miliarde de dolari pentru a aduce la echilibru sistemul financiar, activele Bank of America s-au multiplicat, in timp ce activele Citigroup au ramas intacte.

In Marea Britanie, grupul bancar Lloyds, controlat in proportie de 43% de guvernul de la Londra, a preluat operatiunile bancii HBOS, in timp ce creditorul francez BNP Paribas a ajuns sa detina activele bancare din Belgia si Luxemburg care au apartinut grupului Fortis.

Ca o confirmare a criticilor laureatului premiului Nobel, administratia prezidentiala din Statele Unite incearca si acum, dupa un an, sa gaseasca o solutie pentru reechilibrarea sectorului bancar.

Presedintele Barack Obama era asteptat sa sustina ieri un discurs prin care sa solicite Congresului reformarea sistemului de reglementari. Totodata, Obama va prezenta argumente in apararea politicilor economice promovate de administratia sa.

Presedintele Statelor Unite se va concentra asupra "necesitatii de a trece la urmatorul pachet de masuri" din reforma sistemului de reglementari, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs.

Oficialii americani au anuntat ca pachetul guvernamental aprobat la inceputul anului, in valoare de 787 de miliarde de dolari, a creat circa 1,1 milioane de noi locuri de munca si a stimulat activitatea economica.

Totusi, o parte din sondajele de opinie arata ca majoritatea americanilor sunt de parere ca ajutorul guvernamental nu a avut niciun impact asupra economiei reale.

Economistii preconizeaza ca Statele Unite vor reveni la crestere economica in trimestrul al treilea al lui 2009.