Merkel, infranta la dezbaterea electorala, dar nu si in sondaje

Autor: Magraon Andreea 15.09.2009

Cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din Germania, principalii doi candidati la fotoliul de cancelar s-au intalnit intr-o prima dezbatere televizata in care ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier a fost declarat invingator de "vox populi", dar analistii pariaza ca Angela Merkel va obtine un al doilea mandat.



Timp de o ora si jumatate, cei doi candidati au raspuns intrebarilor pe teme precum criza financiara sau razboiul din Afganistan. Presa germana a criticat dezbaterea, pe care a caracterizat-o ca fiind mai degraba "un duet decat un duel".

Steinmeier este candidatul Partidului Social-Democrat (SPD), partenerul de coalitie al Uniunii Crestin Democrate (CDU), condus de cancelarul Angela Merkel.

Aflat in urma lui Merkel in sondajele de opinie, Steinmeier a fost obligat sa se remarce in timpul dezbaterii si a atacat politicile lui Merkel. Potrivit unui sondaj al Forschungsgruppe Wahlen, citat de The Wall Street Journal, CDU este cotat cu 23% din intentiile de vot, cu 14% in urma conservatorilor lui Merkel.

Cancelarul german a declarat ca doreste ca, dupa alegeri, sa formeze o coalitie cu Partidul Liber-Democrat (FDP), formatiune prietenoasa mediului de business. FDP are 15% din intentiile de vot, potrivit aceluiasi sondaj.

"Aceasta mare coalitie a mers in timpul mandatului meu. Dar cred ca trebuie sa mergem mai departe cu alta determinare, asadar consider ca este nevoie de un alt guvern", a declarat Merkel.

Cresterea creeaza locuri de munca

Criza economica a stat in centrul dezbaterii. Economia Germaniei, afectata de criza, este asteptata sa scada cu 5-6 procente in acest an, potrivit estimarilor Fondului Monetar.

Steinmeier i-a reprosat lui Merkel ca nu a sustinut politicile partidului sau, mai precis introducerea unui salariu minim. Merkel a argumentat ca nu este de acord cu aceasta masura, deoarece asta ar insemna slujbe pierdute si a cerut ca fiecare industrie sa-si stabileasca propriul salariu minim.

Merkel a promis in campanie reduceri de taxe de 15 miliarde de euro. Ea a argumentat ca in acest fel, germanii vor fi mai motivati si economia va fi stimulata. Steinmeier, care a promis somaj zero pana in 2020 (in Germania sunt in prezent 3,5 milioane de someri), i-a reprosat lui Merkel ca reducerile de taxe promise de ea vor fi posibile numai daca economia va avea o crestere economica de 9% pe an, conditie grea in actuala criza economica.

"Eu am un crez format din trei cuvinte: 'cresterea creaza joburi'", a spus Merkel.

"Asta e imposibil", a replicat prompt Steinmeier, care a adaugat ca un guvern de centru-dreapta "ar insemna ca cei care au cauzat criza nu vor fi facuti responsabili pentru cheltuielile lor si ca distanta dintre saraci si bogati va creste".

La finele dezbaterii, urmarita de peste 20 de milioane de germani, sondajele au aratat ca Steinmeier a reusit sa-i convinga pe alegatorii indecisi.

Ministrul de externe a fost declarat mai bun in dezbatere fata de Merkel, care a evitat intrebari precum cresterea economica medie a Germaniei in ultimii zece ani sau cat costa un tuns in Berlin. Cu toate acestea, cancelarul actual se tine bine. Un sondaj publicat dupa dezbatere arata ca 55% dintre germani cred ca Merkel va obtine un al doilea mandat.

Cei doi candidati au atins un punct comun si anume in apararea deciziei de a oferi un ajutor de 4,5 miliarde de euro garantii pentru restructurarea companiei Opel, cumparata de grupul canadian Magna si de banca rusa Sberbank. "O companie care face masini bune trebuie sa primeasca o sansa", a spus Merkel, care a declarat ca banii au fost dati pentru a mentine locurile de munca.

Da, putem casca

Presa germana a criticat dezbaterea dintre cancelarul Angela Merkel si Frank-Walter Steinmeier. "Da, putem sa cascam - a fost mai mult un duel moale decat o lupta electorala", titra pe prima pagina cotidianul popular Bild, cu cel mai important tiraj din tara.

Ziarul a subliniat remarca unuia dintre comentatori, adresata in timpul dezbaterii de 90 de minute cancelarului si vicecancelarului care guverneaza impreuna, de patru ani, in cadrul unei "mari coalitii": "Aveti aerul unui vechi cuplu, foarte armonios".