Parintii vor putea decide cine sunt directorii din scoli si licee. Cum comentati?

Autor: Doina Anghel 14.09.2009

Scolile si liceele isi schimba radical modul de functionare odata cu promovarea pachetului legislativ in educatie, deoarece unitatile de invatamant vor fi conduse de consilii de administratie din care vor face parte, in proportii egale, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai profesorilor si ai parintilor.



Consiliul de Administratie al scolii sau al liceului va avea in atributie numirea directorului respectivei scoli sau a liceului, va decide spre ce capitole merg banii de investitii si va propune o parte din programa scolara, afirma Sulfina Barbu

(PD-L), presedintele Comisiei de administratie din Camera Deputatilor, intr-o discutie cu ZF.

Modul de functionare al acestor consilii de administratie este un prim pas spre descentralizare, pentru ca deciziile vor fi luate in plan local, iar ministerul nu va mai da decat avize pe planurile de achizitii sau la numirea directorilor scolii, explica Barbu.

Principala atributie a Ministerului Educatiei va fi stabilirea metodologiei scolare.

Ce va decide Consiliul de Administratie al unei scoli

In prezent, in consiliile de administratie ale scolilor, liceelor sau gradinitelor predomina reprezentantii cadrelor didactice (mai bine de jumatate dintre membri). Din CA-uri mai fac parte contabilul unitatii respective de invatamant, un reprezentant al autoritatilor locale, un reprezentant al parintilor si unul al elevilor. Pe noua lege, care urmeaza sa fie asumata astazi de Guvern, o treime din membrii CA vor fi profesori, o treime parinti si elevi si o treime reprezentanti ai autoritatilor locale. Ei vor decide asupra destinatiei banilor de investitii (daca este mai oportun, in functie de inclinatiile elevilor din acea scoala sa investeasca intr-o sala de sport sau laborator de chimie, de pilda). Banii scolilor vor fi virati de minister prin intermediul primariilor, care vor da doar un aviz asupra acestor cheltuieli.

Directorul scolii, angajat cu contract de management

O alta atributie importanta a consiliului de administratie a scolii, care va fi ales in debutul fiecarui an scolar, este desemnarea directorului unitatii, care va fi angajat in baza unui contract de management cu Primaria localitatii respective, a mai explicat Sulfina Barbu.

Inspectoratul scolar, care numeste acum directorii in baza unui concurs va da doar un aviz in ceea ce priveste numirea lor.

De asemenea, scolile vor face analiza asupra evolutiei numarului de elevi si vor propune infiintarea sau desfiintarea unor clase, a mai spus Sulfina Barbu.

O atributie importanta a acestor consilii de administratie va fi sa decida asupra a 20% din programa scolara.

Pana in prezent, programa era decisa exclusiv de Ministerul Educatiei, fiind optionale doar cateva ore pe saptamana, in vreme ce limbile straine erau studiate in functie de pregatirea profesorilor angajati. De acum lucrurile vor sta altfel.

Intr-o zona predominant agricola, unde profesorii si parintii cad de acord ca agricultura poate reprezenta un potential de dezvoltare pentru copii si pentru zona respectiva, atunci pregatirea acestora in domeniul biologiei, zootehniei, chimiei va fi sporita.

Membrii consiliilor de administratie ai scolilor nu vor fi platiti, spune sindicalistul Aurel Cornea de la Publisind. Potrivit unei ordonante a premierului Emil Boc, membrii consiliilor de administratie de la stat sunt platiti cu 42 de lei pentru fiecare participare la sedinta. Chestiunea platii membrilor CA ramane necunoscuta pana maine, la asumare, de vreme ce Guvernul urma sa discute aseara cele 1.570 de amendamente ale parlamentarilor la pachetul de lege privind Educatia. Numarul membrilor consiliilor de administratie va fi stabilit la nivel local, in functie de numarul elevilor de la scoli.

Descentralizarea merge catre spitale

Dupa descentralizarea scolilor si a politiei locale, un al treilea pas va fi facut catre cea a spitalelor, explica deputatul PD-L. "A fost un program pilot care prevedea descentralizarea managementului a 18 spitale, dar pentru toate spitalele de tara acest program va intra in functie in 2010", spune Sulfina Barbu. Si la spitale va functiona un consiliu de administratie similar cu cel al scolilor, din care vor face parte medici si reprezentanti ai autoritatilor locale. Acest CA va decide asupra aparaturii care va fi achizitionata, asupra numarului de paturi sau asupra sectiilor care trebuie infiintate. Directorul de spital va fi angajat in baza unui contract de management de catre Primarie sau Consiliul Judetean", a mai explicat Barbu.

Ce propune Pactul pe Educatie (ultima varianta inainte de discutia de aseara de la Guvern)

Cifrele Ministerului Educatiei