Analistii Target Capital estimeaza ca sectorul de piata al Iproeb isi va reveni mai repede decat economia

Autor: Rares Jitianu 14.09.2009

Producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita (IPRU) ar putea profita in al doilea semestru de o dinamica pozitiva a pietei de echipamente si componente electrice, in conditiile in care, in opinia analistilor, industria va evolua pe termen mediu peste ritmul Produsului Intern Brut (PIB).

In primul semestru din acest an Iproeb a inregistrat afaceri in scadere cu 49% fata de anul trecut, la 37,2 mil. lei (8,9 mil. euro), in vreme ce profitul net s-a ridicat la 2,7 mil. lei (0,6 mil. euro), cu 73% sub nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut. La finele lunii iunie, societatea avea datorii de 10,9 mil. lei (2,6 mil. euro), cu jumatate sub nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, de 21,4 mil. lei.

"Previzionam ca economia interna se va relansa gradual incepand cu ultimele luni din 2009, iar industria de echipamente si componente electrice va evolua pe termen mediu peste ritmul PIB, sustinuta de convergenta reala a economiei catre Zona Euro, potentialul de export, precum si investitiile din sectorul energetic", spune Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

Acesta spune ca intensificarea crizei financiare in Statele Unite in 2008 a contribuit la intrarea in recesiune a economiilor tarilor dezvoltate, cu impact negativ pentru economiile emergente in conditiile in care acestea sunt dependente de finantarea externa si de exporturile catre partenerii dezvoltati.

De asemenea, economia interna a intrat in recesiune inca din 2008, industria fiind unul din sectoarele cele mai afectate, prin prisma declinului atat al cererii externe, cat si al cererii interne.

Cu toate acestea, analistul Target Capital este de parere ca economia tarilor dezvoltate se va stabiliza, ceea ce va duce la o crestere a productiei in industria prelucratoare.

"In ultimele luni am asistat la amplificarea semnalelor de stabilizare macroeconomica la nivelul tarilor dezvoltate, mai multe state anuntand iesirea din cea mai severa recesiune de la finele celui de-al doilea Razboi Mondial. Evolutia acestor economii a avut impact favorabil si pentru ramurile industriale din tarile emergente prin relansarea graduala a cererii externe, coroborata cu efectele deprecierii monedelor in raport cu euro si dolarul pe parcursul ultimelor trimestre. Pe plan intern, productia din industria prelucratoare a crescut in al doilea trimestru cu 5,65%, iar productia de echipamente si componente electrice a avansat in primele trei luni din acest an cu 17,3% si cu 12,4% in al doilea trimestru", spune Radulescu.

El estimeaza ca datorita perspectivelor favorabile pe termen mediu pentru evolutia industriei de echipamente si componente electrice actiunile Iproeb ar putea atinge in urmatoarele 12 luni un pret de 1,56 lei/actiune, cu 66% peste nivelul de ieri din piata, de 0,94 lei/actiune. In plus, analistul recomanda "cumpararea" titlurilor producatorului de cabluri.

De la minimul inregistrat in luna februarie a acestui an, de 0,57 lei pe titlu, actiunile Iproeb au crescut cu circa 65%, cele mai importante aprecieri fiind consemnate in martie si aprilie.