Inca un ghinion pentru Flamingo: greva magistratilor intarzie oferta de obligatiuni

Autor: Adrian Cojocar 14.09.2009

Oferta de obligatiuni a retailerului IT&C si electrocasnice Flamingo International (FLA), in valoare de 7 mil. euro, ce urma sa fie lansata la inceputul acestei luni de companie este blocata in justitie de greva magistratilor, potrivit conducerii societatii.

"Oferta se va lansa in momentul in care termina magistratii greva. Suntem blocati la Registrul Comertului pentru ca si jucatorul care se ocupa de publicarea in Monitorul Oficial a deciziei este in greva. Procesele cu QVT pot merge in paralel, nu de asta stam", a spus Dragos Simion, presedintele Flamingo International.

De asemenea, procesele intentate de fondul QVT pentru suspendarea si anularea hotararii prin care s-a decis emiterea obligatiunilor sunt intarziate de asemenea de greva din justitie, a precizat Cristian Dutescu, avocatul care reprezinta fondul QVT in procese.

El a mai spus ca unul dintre termene trebuia sa fie astazi, dar ca este putin probabil ca sa se faca ceva, dupa ce termenul de la inceputul lunii in proces a fost amanat tot din cauza grevei magistratilor.

QVT si-a vandut ieri participatia de 22% pe care o detinea la Flamingo, insa nu este clar daca fondul isi va retrage actiunile impotriva companiei.

Actiunile Flamingo au inregistrat o revenire puternica la finele saptamanii trecute, castigand peste 16% pe parcursul a doua sedinte si ieri au sarit cu inca 15% pe finalul sedintei.

Analistii vad revenirea Flamingo cel mai devreme anul viitor

Flamingo ar putea reveni pe profit la nivel operational de anul viitor daca programul de restructurare impus de noua conducere executiva a companiei si oferta de obligatiuni vor avea succes, spun analistii.

"Perspectivele companiei nu sunt deosebite la momentul actual. Ne asteptam la o stagnare in industrie la nivelul anului 2010 si o revenire in 2011 intr-un scenariu de baza. Credem totusi ca experienta directorului actual in restructurare va reusi sa duca costurile la un nivel rezonabil, dar la nivel de EBITDA (n.r. profit operational) va fi pe minus in acest an. Daca vanzarile vor scadea si anul viitor, cred ca se va reduce din numarul jucatorilor importanti de pe piata", spune Florin Hantila, analist la BRD Groupe Societe Generale.

El este de parere ca obligatiunile sunt un instrument cautat in perioada aceasta si preferat in locul actiunilor, insa si ca oferta Flamingo reflecta situatia financiara a companiei care nu este una foarte roza, oferind putina credibilitate in fata investitorilor si ar putea fi mai putin atractiva pentru acestia din urma.

"Chiar daca au fost pe plus in doua luni la nivel operational, volatilitatea pe segmentul acesta este una destul de mare. Este greu de presupus ca se vor redresa pana la finalul anului. Pentru anul 2010, redresarea va depinde de doi factori principali: 1) gasirea surselor necesare deblocarii furnizorilor si intrarea intr-un ciclu operational normal, respectiv negocierea cu bancile pentru suplimentarea surselor de finantare si 2) cum vor reusi sa gestioneaze costurile, adica cum negociaza chiriile, sa inchida locatiile neprofitabile", mai spune Hantila.

Carmen Arsene, analist la UniCredit CA-IB Securities, este de parere ca Flamingo va reveni pe profit cel mai probabil in a doua parte a anului viitor, odata cu un reviriment al pietei de IT&C si electrocasnice.

"In privinta reducerii costurilor, o imbunatatire s-a vazut deja in trimestrul al doilea al anului fata de primele trei luni, iar noul CEO spune ca inca mai sunt costuri care pot fi reduse. Revenirea pe profit operational poate avea loc si in ultimul trimestru din 2009, dar mai sigur in partea a doua a anului viitor. Totusi sunt multe necunoscute legate de aceasta companie, orice estimare este grevata de aceste incertitudini", spune Arsene.