Petrom foreaza 10 mil. $ pe luna din adancul Marii Negre

Autor: Roxana Petrescu 14.09.2009

Petrom, cea mai mare companie locala, a inceput productia in doua sonde de foraj offshore, in Marea Neagra, situate pe perimetrul Histria XVIII, si spera ca pana la sfarstitul acestui an sa scoata prin cele doua sonde mai mult de 4.500 de barili echivalent petrol pe zi, adica aproximativ 10 milioane de dolari pe luna. Cele doua sonde se numesc Delta 6 si Lebada Vest 4.

"Recenta incepere a productiei din zacamantul Delta este o mare realizare avand in vedere dificultatile tehnice pe care le-am intampinat in timpul forarii sondei Delta 6. Conceptul de sonda orizontala dirijata s-a dovedit a fi de succes ceea ce poate face ca sonda Delta 6 sa devina cea mai valoroasa sonda a noastra din Romania", spune Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru explorare si productie.

Potentialul de hidrocarburi al zacamantului Delta a fost confirmat inca din anul 2007. In 2008, dezvoltarea zacamantului a fost reevaluata pentru a reduce riscurile si a diminua nivelul investitiilor necesare. De aceea, a fost decisa saparea unei orizontale dirijate, Delta 6.

Acum, sonda Delta 6 produce circa 2.200 de bep/zi, urmand ca rata maxima de productie, de 3.400 de bep/zi, sa fie atinsa in ultima parte a acestui an.

In ceea ce priveste productia de hidrocarburi realizata pe sonda Lebada Vest 4, aceasta se ridica la 900 de bep/zi. In prezent, productia cumulata a celor doua noi sonde reprezinta circa 10% din productia zilnica offshore a Petrom, respectiv 32.000 bep/zi.

Atingerea productiei maxime pe cele doua sonde va permite Petrom sa creasca productia din instalatiile offshore la peste 33.000 bep/zi. Productia pe care o realizeaza acum Petrom in Marea Neagra reprezinta aproximativ 18% din productia companiei din Romania.

Petrom opereaza doua perimetre offshore (Histria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 kilometri patrati.

In ceea ce priveste dezvoltarea perimetrului Neptun, Petrom impreuna cu gigantul american ExxonMobil au inceput recent lucrarile de exploare in vederea identificarii potentialelor resurse. Cele doua companii deruleaza acum lucrarile de seismica 3 D care ofera un prim indiciu asupra potentialului de hidrocarburi din zona respectiva.

In afara de descoperirile din Marea Neagra, Petrom a mai inregistrat anul acesta rezultate favorabile pe partea de explorare si productie in Rusia si Kazahstan. Petrom este controlat de grupul austriac de petol si gaze OMV.

Compania a consemnat in primul semestru un profit net de 923 mil. lei, in scadere cu 44,5% fata de intervalul similar din 2008, si venituri mai mici cu 30,6%, de 6,88 miliarde de lei.