Topul celor mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 14.09.2009

1. Optimismul privind revenirea economiei romanesti, "prematur". Romania se va afla in recesiune si in 2010. Economia Romaniei se va contracta si anul viitor in conditiile in care somajul si creditele neperformante continua sa creasca, iar Guvernul taie cheltuielile, potrivit lui Neil Shearing economist in cadrul Capital Economics, companie indepedenta care se ocupa de analize economice si institutionale pentru clientii corporate.

"Este prematur si chiar un pic ingrijorator sa se vorbeasca deja despre revenire. In mod cert, perspectivele s-au imbunatatit, dar inca sunt prea multe riscuri.

Noi vedem o contractie a economiei cu o jumatate de punct procentual, anul viitor", spune Shearing, citat de Bloomberg.

2. Arieratele statului au urcat cu 490 mil.lei, peste cifrele convenite cu FMI. Valoarea arieratelor acumulate de stat a urcat in primele sase luni cu aproape 500 milioane de lei, desi acordul cu FMI stabileste ca acestea nu trebuie sa creasca in acest an, astfel ca soldul datoriilor care trebuie platite de la buget a ajuns la aproximativ 1,5 miliarde de lei, informeaza Mediafax.

"Valoarea arieratelor acumulate de stat in primele sase luni ale anului a fost de 490 milioane de lei, iar stocul a ajuns la peste un miliard de lei", a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina.

Autoritatile romane au solicitat FMI sa accepte o derogare de la prevederile acordului stand-by in privinta arieratelor, consiliul executiv al Fondului urmand sa analizeze si supuna spre aprobare modificarea acordului stand-bay, in data de 21 septembrie.

3. Transfer cu 22% din actiunile Flamingo pe Bursa. Un pachet de 171,1 mil. de titluri ale retailerului IT&C si de electrocasnice Flamingo International a fost transferat astazi pe Bursa printr-o tranzactie in valoare de 5,1 mil. lei, la un pret egal cu cel din sedinta precedenta, de 0,03 lei/actiune.

Numarul de actiuni este identic cu cel detinut de fondul QVT in ultima raportate de pe Bursa de la finele lunii trecute.

QVT era al doilea mare actionar al companiei, dupa Dragos Cinca, care detinea 25,2% din actiunile Flamingo.

4. Joseph Stiglitz: Problemele din sistemul bancar sunt mult mai mari decat cele de dinaintea caderii Lehman Brothers. Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economia, a declarat ca SUA nu a reusit sa rezolve problemele din sectorul bancar nici la un an dupa caderea Lehman Brothers Holdings.

"In SUA si multe alte tari, bancile prea mari pentru a cadea au devenit si mai mari", a spus Stiglitz intr-un interviu avut cu publicatia Bloomberg. "Problemele cu care ne confruntam sunt mult mai grave decat erau in 2007, inainte de criza".

5. Impact da posibilitatea clientilor sa locuiasca "de proba" inainte sa cumpere apartamentele. In incercarea de a atrage cat mai multi cumparatori, dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) a anuntat ca va da posibilitatea potentialilor clienti sa locuiasca "de proba" in apartamente similiare celor pe care vor sa le cumpere, "pentru a vedea daca li se potriveste".

Astfel, daca dupa perioada "de proba" clientul se declara nemultumit de apartament, orice avans va fi returnat integral.

"Cei interesati pot opta pentru locuirea de proba intr-un apartament similar cu cel ales, gata mobilat pana la cele mai mici detalii (vesela, halate de baie, televizor, conexiune internet), pentru a vedea daca li se potriveste, cum se inteleg cu vecinii, in cat timp ajung la serviciu.

Orice avans este returnat integral daca viitorul proprietar nu este multumit de apartamentul sau ansamblul pentru care a optat", se arata intr-un comunicat al dezvoltatorului.