Cel mai bine platit roman lucreaza in telecom si a castigat 1,3 milioane de euro anul trecut. Cum comentati?

Autor: Claudia Medrega 14.09.2009

Manageri din telecom, colectarea deseurilor si asigurarile generale au intrat in top anul trecut.Cel mai bine platit roman a castigat anul trecut 4,86 mil. lei (1,3 mil. euro) din telecomunicatii prin retele cu cablu, potrivit datelor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru ZF.

Castigul lunar reprezinta circa 100.000 euro, adica 250 de salarii medii nete pe economie. "Nu cred ca o sa ne mai intalnim cu sume de genul asta. Romania devenise o tara extrem de scumpa. Veniturile vor scadea. Partea de bonusuri si beneficii suplimentare va inregistra o scadere absolut obiectiva in conditiile crizei", a explicat Mihaela Damian, managing partner al companiei de executive search Stanton Chase. Clasamentul celor mai mari venituri din 2008 este dominat de consultanta pentru afaceri si management si sectorul financiar, cu cate trei prezente fiecare. Angajatii cu cele mai mari venituri nete din Romania provin din Bucuresti, sectorul 1 dominand topul cu 5 prezente.

Pe locul doi in topul castigurilor se situeaza o persoana care a castigat 4 mil. lei (1 mil. euro) din intermedieri monetare. Consultanta pentru afaceri si management a adus unui bucurestean 3,8 mil. lei (1 mil. euro), cu care ocupa pozitia a treia.

Locul patru in top ii revine unui contribuabil dintr-un domeniu nou fata de anii trecuti, respectiv colec tarea deseurilor nepericuloase. Venitul net anual ra portat in acest caz a fost de 3,2 mil. lei (870.498 euro).

Domeniul financiar revine pe pozitia a cincea in top, cu un angajat din activitati de asigurari (altele decat cele de viata), din sectorul 1, care a castigat anul trecut 3,06 mil. lei (833.207 euro).

Pe locurile sase si sapte figureaza consultanta pentru afaceri si management cu venituri de 2,82 mil. lei si respectiv 2,77 mil. lei obtinute de doua persoane din judetul Ilfov. Provincia este reprezentata o singura data in topul celor mai mari salarii la nivel national printr-o persoana din Sibiu, care a raportat un venit net de 2,64 mil. lei din servicii anexe extractiei petro lului brut si gazelor naturale.

Comercializarea energiei electrice, care in 2007 avea trei prezente in top 10, apare o sin gura data in clasamentul veni turilor obtinute anul trecut, pe locul noua, cu un castig de 2,57 mil. lei. Mai putin repre zentat este si do meniul in terme dierilor monetare, cu doua aparitii, fata de patru in 2007. Topul este inche iat de un angajat din acest do meniu, cu un castig net de 2,44 mil. lei.

Valoarea totala a casti gurilor obtinute de romanii din top 10 se ridica la 32,2 mil. lei (8,7 mil. euro), cu mai bine de 10 mil. lei peste veniturile ra portate in 2007.

Criza economica mondiala a determinat in ultima perioada ajustari semnificative la nivelul castigurilor executivilor. Ca urmare a reducerii bonusurilor si a scaderii performantei financiare a businessurilor, spe cialistii in executive search si angajatorii estimeaza ca cei mai puternici oameni din companii se vor trezi cu castiguri mai mici in acest an.

Cresterile salariale acce lerate din ultimii ani au dus in unele cazuri castigurile executivilor romani peste ce le ale omologilor din regiune, fiind impulsionate de nevoile companiilor de com petente manageriale, de defiĀ­citul de oameni si de expansiunea businessurilor.