Care criza? Echipele de fotbal din Europa au aruncat cu banii dupa super jucatori

Autor: Alexandru Matei 16.09.2009

Cuvantul criza nu are ce cauta in fotbal. Cele mai active 20 de cluburi de pe piata transferurilor au cheltuit in aceasta vara 1,3 mld. euro pentru a-si asigura serviciile unor jucatori de renume precum Ronaldo, Ibrahimovic sau Eto'o.



Vedete incontestabile pe piata transferurilor in aceasta vara au fost clubul Real Madrid si presedintele sau Florentino Perez. Revenit la conducerea clubului spaniol dupa o pauza de trei ani, Perez si-a propus crearea unei noi echipe "galactice".

Daca in timpul primului mandat de la inceputul anilor 2000 strategia sa a fost sa aduca in fiecare sezon un jucator de renume, anul acesta Perez a cheltuit nu mai putin de 257,4 milioane de euro pentru a aduce nume precum Cristiano Ronaldo, Kaka sau Karim Benzema, conform datelor de pe site-ul Futebol Finance. Cheltuielile cu transferuri ale Realului au crescut cu 663%, fata de 33,7 milioane de euro cu un sezon in urma.

Superlativele Realului

Pe langa suma record platita pentru transferuri, Realul se mai poate lauda si cu cel mai mare transfer realizat vreodata: aducerea lui Cristiano Ronaldo de la Manchester United a costat 94 de milioane de euro. De fapt echipa madrilena ocupa patru din primele cinci locuri in topul celor mai mari transferuri din aceasta vara. Mutarea lui Zlatan Ibrahimovic de la Inter la Barcelona pentru 68 de milioane de euro este pe locul doi in acest top. Urmatoarele locuri sunt ocupate de transferul lui Kaka de la AC Milan la Real pentru 65 de milioane de dolari, cel al lui Xabi Alonso de la Liverpool pentru 35,4 milioane de euro si venirea lui Karim Benzema pentru 35 de milioane de euro.

Madridul sta bine si la capitolul venituri din vanzari de jucatori, castigand 87,5 milioane de euro din vanzarea de jucatori de renume precum Arjen Robben, Wesley Snider sau Jan Huntelaar.

"Daca noi (Real Madrid) avem nevoie de bani, bancile ni-i vor imprumuta. Ei inteleg ca pot investi in noi pentru ca avem un model de afaceri care include aducerea celor mai buni jucatori, care la randul lor aduc cele mai mari profituri", si-a explicat Perez strategia in revista britanica Sky Sports Magazine.

El a mai adaugat ca Realul are venituri anuale de aproximativ 400 de milioane de euro provenite din trei surse principale: drepturile de televizare, vanzarile de bilete si cele de materiale promotionale.

Tur de forta pentru Barcelona

Si rivala de-o viata a Realului, Barcelona, echipa care a castigat tot ce se putea in sezonul trecut, adica Champions League, Supercupa Europei, cupa si campionatul spaniol, a fost activa pe piata transferurilor, cheltuind in aceasta vara 113,5 milioane de euro pentru transferuri, in crestere fata de 90,5 milioane de euro in urma cu un an.

Manchester City, echipa care anul trecut ocupa prima pozitie in topul achizitiilor cu un total de 101,85 milioane de euro, a continuat si anul acesta investitiile masive in jucatori platind 139,3 milioane de euro pentru a aduce jucatori precum Carlos Tevez (29 de milioane de euro), Joleon Lescott (27,5 milioane de euro) sau Roque Santacruz (21,2 milioane de euro).

Clasamentul investitiilor in jucatori este dominat numeric de Anglia, nu mai putin de sapte echipe aflandu-se in top 20. Inter Milano, echipa la care activeaza si fundasul roman Cristi Chivu, conduce plutonul celor patru echipe italiene din top cu investitii de 90,5 milioane de euro, in crestere cu 53% fata de cele 58,9 milioane de euro din sezonul trecut.

Inter si Juventus Torino impart pozitia de lider in clasamentul celor mai mari transferuri realizate de echipele italiene, cheltuind 25 de milioane de euro pentru Diego Milito (Inter) si Filipe Melo (Juventus). Cei 55,3 milioane de euro investiti in jucatori plaseaza echipa torineza pe locul trei in Serie A la capitolul cheltuieli totale cu transferurile dupa Inter si Genoa (69,3 milioane de euro).

Italienii fac marcaj strans

Pe de alta parte, Inter, campionii en titre in Italia, ocupa primul loc in topul veniturilor din transferuri, cu 106 milioane de euro, ceea ce inseamna ca din activitatea de pe piata transferurilor echipa milaneza a iesit cu un profit de 15,5 milioane de euro. Acest clasament este completat de Manchester United cu venituri de 103,1 milioane de euro si de Real Madrid cu 87,5 milioane de euro.

In conditiile in care Manchester United a cheltuit doar 36,9 milioane de euro pe transferuri, clubul are in conturi cu 66,2 milioane de euro mai mult decat la sfarsitul sezonului trecut. Si AC Milan este o echipa care se poate lauda cu o campanie profitabila, vanzand jucatori in valoare de 80,1 milioane de euro si cumparand de numai 21,5 milioane de euro.

Echipele din campionatul englez domina numeric si topul veniturilor din transferuri cu opt echipe in top 20, fiind urmate de echipele italiene in numar de cinci.

Cu cine se bat romanii in Europa

Steaua

Fenerbahce Istanbul, adversara Stelei din Europa League, competitie care va incepe de maine si este transmisa de postul Pro TV, este echipa din Est care a investit cel mai mult in achizitiile de jucatori, 28 de milioane de euro. Cel mai scump transfer al lui Fenerbahce a fost cel al lui Mehmet Topuz, cumparat de la Kayserispor pentru 9 milioane de euro. In ciuda turului de forta al turcilor, celelalte echipe din grupa H nu s-au remarcat prin achizitii. De exemplu olandezii de la Twente au cumparat jucatori in valoare de 8,85 milioane de euro, dar au vandut de 11 milioane de euro, conform datelor de pe site-ul Transfermarkt.de. Nu au fost disponibile date pentru echipa Serif Tiraspol. Steaua a cheltuit 3,5 milioane de euro pentru transferurile unor jucatori precum Cristi Tanase sau Ciprian Tatarusanu.

Dinamo

Doua dintre adversarele lui Dinamo din grupa F au fost foarte active pe piata transferurilor. Turcii de la Galatasaray au facut achizitii de 15,9 milioane de euro, vanzand jucatori in valoare de doar 150.000 de euro. Transferuri mai mari au facut cei de la Panatinaikos (16,65 milioane de euro). Djibril Cisse este vedeta pe care grecii le-au platit 8,5 milioane de euro celor de la Olympique Marseille. Aceeasi suma au platit-o si cei de la Galatasaray pentru a-si asigura serviciile lui Abdul Keita. In timp ce Sturm Graz a preferat sa aduca doar jucatori liberi de contract, Dinamo a vandut jucatori in valoare de 1,93 milioane de euro, cumparand de numai 150.000 de euro.

FC Timisoara si CFR Cluj

Din grupa A, unde se afla si FC Timisoara, la capitolul transferuri se remarca olandezii de la Ajax. Echipa din Amsterdam a cumparat de 8 milioane de euro si a vandut de 10 milioane de euro. CFR Cluj este lider in grupa K la capitolul venituri din vanzari de jucatori cu 5,2 milioane de euro, in timp ce PSV Eindhoven s-a remarcat la capitolul achizitii, cheltuind 7,1 milioane de euro. Celelalte doua echipe din grupa K, FC Copenhaga si Sparta Praga au adus doar jucatori liberi de contract.

Unirea Urziceni

Dintre adversarele Unirii Urziceni in Champions League, Sevilla si Stuttgart s-au remarcat pe piata transferurilor in aceasta vara. Daca spaniolii ocupa locul 20 in topul echipelor care au investit in achizitia de jucatori, cu o suma de 27 mil. euro, nemtii de la Stuttgart, unde activeaza si atacantul roman Ciprian Marica, se afla pe 15 in topul veniturilor din vanzarea de jucatori, cu 30 de milioane de euro. Pe de alta parte nemtii au si cheltuit 17,45 milioane de euro pe transferuri, conform site-ului Transfermarkt.de. Scotienii de la Glasgow Rangers au fost mai modesti in privinta transferurilor, cumparand jucatori in valoare de 500.000 de euro si vanzand de 2 mil. euro.