SUA cauta cumparatori pentru actiunile Citigroup

Autor: Andreea Neferu 15.09.2009

Trezoreria americana si grupul financiar Citigroup au lansat negocieri cu privire la modul in care participatia de 34% preluata de guvern prin programul de sprijinire a industriei financiare ar putea fi vanduta, potrivit unor surse familiare cu situatia, scrie Bloomberg.

Trezoreria, care detine 7,69 mld. actiuni dupa o conversie din actiuni preferentiale destinata sa majoreze capitalul bancii, ar putea incepe sa se debaraseze de actiuni incepand cu octombrie, a afirmat una dintre surse. Trezoreria intentioneaza sa isi vanda intreaga participatie in urmatoarele sase pana la opt luni, a mai declarat sursa.

O vanzare l-ar putea aduce pe directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, mai aproape de iesirea din programul guvernamental de sprijinire a sectorului bancar, permitand totodata guvernului sa obtina profit.

In conditiile in care actiunile bancii s-au apreciat dupa ce fondurile guvernamentale de 25 mld. dolari (17,2 mld. euro) au fost convertite in actiuni, Trezoreria ar putea obtine un profit de 9,77 mld. dolari (6,72 mld. euro).

Planurile sunt in faza incipienta, iar o parte dintre tranzactii ar putea avea nevoie de aprobare din partea autoritatilor de reglementare, au spus sursele.

Intr-un prim scenariu, actiunile ar urma sa fie vandute in transe unor investitori intr-o perioada de sase pana la opt luni. O alta varianta ar fi ca guvernul sa vanda o cantitate mica de actiuni in fiecare zi sau saptamanal, potrivit surselor. A treia posibilitate ar fi ca actiunile sa fie vandute in bloc printr-o oferta intermediata. Citigroup, a treia mare banca din SUA, a primit ajutoare de stat in valoare de 52 mld. dolari (35,8 mld. euro). Prin vanzarea actiunilor, Trezoreria ar ramane cu o investitie de 27 mld. dolari (18,6 mld. euro) in cadrul bancii.