Se mai inchiriaza birouri: Romexterra a luat o cladire intreaga in Cotroceni

Autor: Cristi Moga 15.09.2009

MKB Romexterra, o banca de talie mica controlata de grupul german Bayern LB, a inchiriat integral o cladire de birouri cu o suprafata de 2.700 de metri patrati situata in zona Cotroceni din centrul Capitalei, acesta fiind unul dintre cele mai mari contracte de inchiriere semnate pe piata de birouri in acest an.

MKB Romexterra avea sediul central in cladirea Millennium Business Center din apropierea Bursei de Valori Bucuresti, imobil care a fost afectat de un incendiu la sfarsitul lunii iunie, devenind inutilizabil cel putin temporar.

Firmele care isi desfasurau activitatea aici, printre care si Sanofi Aventis, Transelectrica, Banca Mondiala sau Bulboaca & Asociatii, si-au cautat birouri in alte cladiri din oras, revitalizand usor o piata blocata aproape total de la inceputul anului.

"Cladirea Elefterie 17, dezvoltata de compania Italiana Edifizia, reprezenta cel mai mare spatiu disponibil in zona Cotroceni, unde chiriile medii solicitate pentru spatiile de clasa A sunt de aproximativ 18 euro/metrul patrat lunar. Contractele sunt semnate la valori ceva mai mici", a declarat Horatiu Florescu, presedinte al firmei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank, intermediarul tranzactiei.

In aceste conditii, Romexterra ar urma sa plateasca anual aproximativ jumatate de milion de euro pentru inchirierea cladirii.

Compania Italiana Edifizia este controlata de familia oamenilor de afaceri di Nicola, care a mai realizat in Bucuresti alte patru cladiri de birouri, inchiriate de firme precum EADS sau Oracle, care s-a mutat in acest an, consolidandu-si prezenta in zona Floreasca.

Piata spatiilor de birouri parea la inceputul anului cea mai protejata de criza, dar evolutia ulterioara a aratat ca marile corporatii taie masiv inclusiv din costurile cu spatiul si decid sa se mute doar in conditii mai bune si la tarife mai mici.

Drept urmare, nivelul chiriilor a scazut dramatic, in special in Pipera, unde mai multe cladiri sunt goale, iar gradul de neocupare a spatiilor a crescut ca urmare a restrangerii activitatii a numeroase companii din domenii afectate de criza.

Cu toate acestea, pana la sfarsitul anului vor mai fi livrate o serie de cladiri de birouri importante, precum proiectul City Gate din Piata Presei sau Euro Tower din zona Stefan cel Mare, presiunea pe chirii urmand sa creasca.