Cele mai mari 70 de firme de IT&C au 42.000 de angajati si afaceri de 6,5 mld. euro

Autor: Adrian Seceleanu 15.09.2009

Cele mai mari 70 de companii locale de IT&C aveau peste 42.000 de angajati anul trecut, cei mai mari angajatori fiind companiile de telecom, conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Finantelor, centralizate de ZF. Personalul angajat de firmele IT a crescut cu aproape 7% anul trecut, respectiv 2.608 persoane.

Primele 70 de firme de IT&C au facut anul trecut afaceri de 6,5 mld. euro, in crestere cu 8,4% (508 mil. euro) fata de anul precedent. Dupa cumularea profitului si pierderilor nete inregistrate de cele 70 de companii a rezultat un castig net de 486 mil. euro, in scadere fata de anul 2007 cand profitul net era de 551 mil. euro, potrivit datelor de la Finante.

De ce a scazut profitul

Rezultatul a fost influentat de pierderile mari anuntate de companii ca UPC si Cosmote, pe fondul investitiilor in dezvoltare, dar si de intrarea pe pierderi a unui numar mare de retaileri si distribuitori IT&C - pe fondul caderii vanzarilor.

De altfel, companiile din retailul si distributia IT&C sunt cele care au realizat unele dintre cele mai mari concedieri anul trecut. Doar Depozitul de calculatoare, Ultra Pro si Tornado Sistems au dat afara aproape 300 de oameni anul trecut. Fenomenul a continuat si in acest an, cand Ultra Pro, spre exemplu, si-a inchis magazinele si a concediat aproape toti angajatii.

Mai multe companii au continuat de altfel concedierile si in acest an, astfel incat este posibil ca la finele lui 2009 numarul de angajati din cele mai mari 70 de firme IT&C sa fie mai mic decat la sfarsitul lui 2007.

Cel mai mare angajator de pe piata locala de IT&C ramane Romtelecom, cu un numar mediu de peste 11.000 de angajati anul trecut, urmat de rivalii de la RCS& RDS, Orange si Vodafone.

De altfel, noua din primii zece angajatori din industria locala de IT&C sunt companii care ofera servicii telecom, iar singura exceptie este Alcatel-Lucent, producator de echipamente telecom.

Romtelecom conduce pe de alta parte si in topul companiilor care au facut cele mai mari concedieri anul trecut, scaderea personalului fiind realizata in cadrul unui proces mai amplu de restructurare a operatorului.

UPC, care s-a aflat, de asemenea, intr-un proces de restructurare in 2008, a renuntat la 498 de angajati.

Si Vegastel, retailer GSM preluat de Vodafone, a concediat peste 100 de oameni, la fel ca si retailerul Depozitul de calculatoare.