Soc de lichiditati pe piata monetara

Ziarul Financiar 15.09.2009

Bancile comerciale au imprumutat o suma record de 49 mld. lei (circa 13 mld. euro) de la BNR in octombrie anul trecut, luna in care jucatorii straini au atacat leul, prin facilitatea de credit pe o zi, pentru a-si asigura necesarul de lichiditati. Episodul din octombrie a reprezentat practic un soc, dealerii fiind luati prin surprindere de disparitia excesului traditional de lei din piata. In lunile precedente nicio banca nu apelase la credite de refinantare. Setea de lei a venit dupa ce BNR a absorbit lichiditatile prin vanzarea de valuta. Jucatorii straini care pariasera impotriva leului au cumparat valuta de la BNR fara sa aiba in conturi lei, iar la momentul decontarii tranzactiilor au avut dificultati in a-si respecta obligatiile. Bancile locale care le administrau conturile in lei s-au straduit sa gaseasca lei pentru clientii lor, apeland la BNR si platind dobanzi mari in piata pentru a atrage fonduri. BNR era pusa in situatia delicata de a oferi lei bancilor care aveau nevoie, dar fara sa creeze o oferta atat de mare de lichiditati incat sa incurajeze noi pariuri pe deprecierea leului. BNR a recurs la operatiuni bilaterale, fie acordand credite, fie prin swap-uri.

23 octombrie 2008

Guvernatorul Mugur Isarescu si seful Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, ies la rampa si ii critica dur pe unii dealeri locali, pe care ii acuza ca incearca sa creeze artificial imaginea unei crize de lichiditate, pentru a explica pierderile suferite in urma atacului impotriva leului. Oficialii bancii centrale au aratat ca nu se putea vorbi de o criza de lichiditati de vreme ce toate bancile si-au indeplinit in acea luna cerintele de constituire a rezervelor minime obligatorii. In schimb, dealerii vorbeau despre blocaje in piata, in conditiile in care unele banci nu gaseau lichiditati pentru a-si onora obligatiile.

24 februarie 2009

Bancherii centrali din Europa Centrala si de Est ies in paralel cu o declaratie comuna, prin care atentioneaza ca deprecierea monedelor a mers prea departe si sunt gata sa corecteze excesele. Isarescu puncteaza la Bucuresti ca bancile straine nu au motive sa isi retraga finantarile pentru piata locala, in conditiile in care operatiunile de aici raman profitabile. "Mai usor cu criza pe scari", a atentionat atunci Isarescu.