QVT s-a fript cu Flamingo, unde a pierdut circa 10 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 15.09.2009

Fondul american QVT, cel mai agresiv investitor in retailerul IT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA), a pierdut circa 45 mil. lei (peste 10 mil. euro) dupa ce si-a vandut luni intreaga participatie de 22% pe care o detinea in cadrul companiei.

Acesta este unul dintre cele mai proaste exituri realizate de un fond strain de investitii de pe Bursa in ultimii ani, in conditiile in care QVT a cumparat puternic pe Flamingo in 2006 si 2007 la preturi cuprinse intre 0,3 si 0,4 lei/actiune si a vandut la un pret de peste zece ori mai mic, de 0,03 lei/actiune.

Din ianuarie 2006, cand a fost raportat cu 5,6% din Flamingo si pana in august 2008, QVT a fost unul dintre cei mai activi investitori in actiunile retailerului, achizitionand pachete semnificative, dar realizand si cateva vanzari importante. Potrivit raportarilor disponibile pe Bursa, achizitiile QVT la Flamingo s-au ridicat la circa 67-70 mil. lei, iar sumele obtinute din vanzarea actiunilor totalizeaza circa 20-22 mil. lei, conform calculelor ZF.

Reprezentantii QVT nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Exitul QVT de la Flamingo a venit dupa ce fondul a cerut in iulie dizolvarea companiei, care s-a confruntat cu o scadere puternica a vanzarilor in primul semestru si a inregistrat pierderi semnificative. QVT s-a opus initiativei celorlalti actionari, Dragos Cinca, care controleaza 25% din Flamingo, si Dan Adamescu, cu o participatie de 17%, care au propus recapitalizarea companiei printr-o emisiune de obligatiuni convertibile in valoare de 7 mil. euro.

Emisiunea de obligatiuni a fost aprobata de actionarii companiei in august, insa QVT a atacat hotararea in justitie. Avocatul Cristian Dutescu, cel care reprezinta QVT in acest proces, spune ca inca nu a primit nicio informare din partea fondului de investitii privind renuntarea la proces. Pe de alta parte, QVT poate participa la emisiunea de obligatiuni adresata actionarilor Flamingo, deoarece la data de inregistrare (2 septembrie) detinea 22% din actiunile companiei. Astfel, QVT ar avea dreptul sa subscrie obligatiuni de 1,54 mil. euro. Fondul a incasat 5,13 mil. lei (1,2 mil. euro) din vanzarea actiunilor.

QVT a reusit si doua exituri favorabile in 2007, cand Bursa era pe maxime, prin vanzarea participatiilor detinute la Zentiva Bucuresti (SCD) si Asirom (ASRA). Profitul obtinut de fond din cele doua exituri s-a ridicat la circa 14 mil. euro.