Fondul de Garantare despre „Prima casa": Suntem depasiti de situatie. Primim si 200 de cereri pe zi

Autor: Adelina Mihai 16.09.2009
  • 2.000 de dosare pentru "Prima casa" au fost solutionate la doua luni si o saptamana de la lansarea programului, iar alte 660 de dosare sunt in lucru la Fondul de Garantare.
  • Cinci banci din cele 19 inscrise in program nu au dat niciun credit pana acum.


"Am dimensionat impreuna cu cele 19 banci finantatoare ca vor fi 50 - 80 de solicitari pe zi, insa realitatea a depasit previziunile noastre, deoarece in ultimele doua saptamani am primit si cate 200 de dosare pe zi. Am fost depasiti de situatie in ceea ce priveste numarul de angajati care se ocupau de dosare", sustine Vasile Coman, directorul executiv coordonator in cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), institutia care garanteaza creditele ipotecare acordate prin programul guvernamental "Prima casa".

De cateva zile, toti cei 80 de angajati ai Fondului se ocupa de evaluarea dosarelor primite de la banci, in conditiile in care cei 25 de angajati care au fost delegati initial sa se ocupe de "Prima casa" nu au reusit sa faca fata avalansei de dosare primite in ultimele doua saptamani.

"Un inspector specializat poate solutiona si 12-13 dosare pe zi, insa un angajat care nu are prea multa experienta rezolva 7- 9 dosare, in medie, pe zi", a mai spus Coman. El a mai precizat ca angajatii au lucrat in ultima perioada si cate 12-14 ore pe zi si in week-end, pentru a-si indeplini la timp promisiunea facuta premierului. La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Emil Boc a cerut institutiei sa solutioneze dosarele restante la "Prima casa",

Fondul a trimis inapoi la banci 314 dosare pentru completari, numarul total de dosare solutionate dupa doua luni si o saptamana de la lansarea programului ajungand la 1.950 de dosare. Alte 656 de dosare sunt in procesare. "Exista posibilitatea ca 10% din dosarele trimise inapoi sa ne creeze probleme, pentru ca potentialilor beneficiari le expira antecontractele", a mai spus Coman. ZF a publicat la inceputul acestei saptamani un reportaj despre zecile de oameni care fac coada la sediul Fondului, in speranta ca dosarele lor pentru "Prima casa" vor fi aprobate si nu isi vor pierde antecontractele de vanzare-cumparare.

Se cauta si locuinte de 85.000 de euro

O jumatate din apartamentele solicitate prin programul guvernamental sunt de doua camere, iar valoarea achizitiilor cerute de potentialii beneficiari de pana acum se situeaza intre 30.000 si 85.000 de euro.

"Avem 1.976 de locuinte mai vechi de 2008, 690 de locuinte noi, construite in ultimii doi ani, iar situatia pentru 206 apartamente nu a fost comunicata de banci", a mai spus Coman. Exista 45 de cazuri in care beneficiarii au solicitat locuinte mai scumpe de 85.000 de euro.

Bancile prin care s-au depus cele mai multe dosare sunt BRD (52%), BCR (22,26%), BT (10%), Alpha Bank (7%), ATE Bank (2,4%) si CEC Bank (1,39%). "Exista cinci banci care nu au dat niciun credit", a spus Coman.

Presiune pe banci

Reprezentantii Fondului s-au intalnit la inceputul saptamanii cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) pentru a reduce perioada de evaluare a dosarelor. Una din propuneri se refera la obligativitatea bancilor de a trimite solicitarile de garantare la Fond cu zece zile inainte de expirarea antecontractelor, inclusiv pentru dosarele pe care le au inca in lucru.

"Vom pune un pic de presiune pe partenerii nostri, bancile, prin modificarea Ordinului comun dintre Ministerul de Finante si Ministerul pentru IMM-uri, pentru ca in actul normativ nu scrie in cate zile bancile trebuie sa proceseze dosarele de finantare", a mai spus Coman. El a mai precizat ca, in acest moment, Fondul are la dispozitie doar opt zile pentru a evalua dosarele primite de la banci, dupa ce durata initiala de cinci zile a fost prelungita la inceputul acestei luni.

In primele doua luni de la derularea programului, rata de respingere a dosarelor primite de la banci era de 15-16%, iar una dintre masurile vizate era de reducere a acestui indicator pana la 2%.

"Am consumat doar 12,5% din plafon, iar acesta merge pana la epuizare, in 2010", a mai spus Coman. El nu a putut oferi informatii cu privire la numarul persoanelor care au finalizat programul si care s-au mutat in locuintele cumparate prin "Prima casa".

Prima casa, dupa doua luni si o saptamana

12% din fondul de garantare de 1 mld. euro pus la dispozitie de stat a fost folosit

19 banci participante, din care cinci nu au dat niciun credit

4 banci cumuleaza 85% din valoarea cererilor depuse

1.950 de dosare au fost aprobate de Fondul de Garantare si trimise bancilor

656 de dosare se afla in lucru la Fond

314 de dosare au fost returnate bancilor.