77.000 € pentru un service de electronice si electrocasnice

Autor: Adriana Rosoga 16.09.2009

Service-ul pentru aparatura electronica si electrocasnica Adacool Service din Braila, care anul trecut a rulat afaceri de circa 300.000 de euro, are in derulare un proiect prin care va accesa fonduri europene cu o valoare de 77.000 de euro pentru achizitionarea aparaturii pentru reparatii service.

Proiectul "Dezvoltarea capacitatii de service electronice si electrocasnice a SC Adacool Service" are o valoare totala de 131.000 de euro si a fost depus anul trecut in aprilie la Agentia pentru dezvoltare regionala sud-est (ADR Sud-Est - adrse.ro).

"Am vrut sa dau amploare afacerii si daca a existat aceasta posibilitate, am zis sa profit de bani. M-am chinuit insa foarte mult cu acest proiect, procedura pentru a pune mana pe bani este birocratica, trebuie sa indeplinesti mai multe conditii, ti se cer tot felul de acte pe parcurs. In plus, de patru luni ma chinui sa obtin un credit. Dobanzile sunt ridicate, iar garantiile care se cer mi se par exagerate. Dispun de garantii insa sunt subevaluate", spune Vasile Nelu Aioanei, directorul Adacool Service care este de profesie inginer economist.

Prin intermediul proiectului firma va achizitiona echipamente tehnice si aparatura pentru asigurarea serviciilor de reparatii si intretinere a aparaturii electronice si electrocasnice. Implementarea proiectului se va face in trei etape timp de 10 luni. "Trebuie sa facem cate o licitatie din trei in trei luni. In prezent, asteptam raspunsul de la banca sa vedem daca vom primi creditul de care avem nevoie. Dupa aceea, vom demara licitatia pentru echipamente. In prima etapa vom cumpara o parte din tehnica de calcul, scari, bormasini si echipamente pentru service", spune Aioanei.

Cele mai scumpe echipamente care vor fi achizitionate sunt calculatoarele si laptop-urile necesare pentru service si care reprezenita 15% din valoarea proiectului. Pentru intocmirea proiectului, compania a apelat la o firma de consultanta. "Pasii sunt laboriosi pentru intocmirea proiectului. In plus, limbajul in care sunt prezentate ghidurile este greoi, un limbaj de lemn, este greu sa intelegi exact ce vor ei. Ne dorim aceste fonduri pentru ca din surse proprii nu reusim sa facem investitia", spune directorul Adacool Service.

Compania are in prezent cinci angajati. "Ma gandesc permanent daca mai pot sa duc la capat acest proiect. Trebuie sa creez 18 locuri de munca noi, ceea ce este foarte greu in conditiile actuale de pe piata. Proiectul l-am conceput anul trecut, iar de atunci situatia de pe piata s-a schimbat si cu toate acestea nu mi se permite sa fac nicio modificare in proiect. In plus, daca voi incepe investitia, mi-e teama ca nu imi vor fi returnati cei 70% din valoarea eligibila a proiectului", mai spune Aioanei.

Cine ia banii:

Compania: Adacool Service din Braila

Obiect de activitate: Service-ul de electronice si electrocasnice, montari aer conditionat, centrale termice

Proiectul: "Dezvoltarea capacitatii de service electronice si electrocasnice a SC Adacool Service"

Valoarea totala a proiectului: 131.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 77.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 300.000 de euro