Topul celor mai importante evenimente de astazi

Ziarul Financiar 15.09.2009

1. Comisia Europeana deschide o investigatie cu privire la ajutorul oferit de stat pentru Oltchim. Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata cu privire la conversia unei creante de 135 milioane euro in actiuni si garanĊ£ia de stat de 339,2 milioane euro pe care Guvernul intentioneaza sa le autorizeze pentru a sprijini combinatul chimic Oltchim (OLT).

"Comisia are indoieli cu privire la compatibilitatea masurilor propuse cu normele privind ajutoarele de stat, in special in ceea ce priveste faptul ca un operator privat ar fi luat in calcul astfel de masuri", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Conform comisarului pentru concurenta, Neelie Kroes, comisia va verifica daca masurile luate in cazul Oltchim presupun existenta unor ajutoare de stat, caz in care ar trebui urmarite efectele pe care acest ajutor le-ar avea asupra pietei concurentiale.

2. BERD: Relansarea economica din Europa de Est, pusa in pericol de sectorul bancar. Procesul de relansare a economiilor din Europa de Est este supus riscurilor legate de o posibila intrare in criza a sectoarelor bancare, lipsa de transparenta din aceasta industrie subminand increderea si impiedicand creditarea interbancara, a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglof.

Conform oficialului, sistemul bancar din Europa emergenta nu a iesit inca din impas, "existand inca sanse" ca regiunea sa sufere de o criza financiara.

Prevenirea unei noi crize bancare este "cheia absoluta" a unei relansari economice in regiune, a adaugat oficialul BERD, bancile occidentale cu operatiuni in Estul Europei trebuind sa isi mentinta expunerea si sa acopere o gaura estimata la 200 miliarde de dolari.

3. Inmatricularile de masini Dacia noi au urcat cu 31% in Europa la opt luni, pe o piata in scadere. Programele rabla din tarile europene par sa fi ajutat constructorul Dacia, inmatricularile de autoturisme Dacia noi in regiune (UE si tarile EFTA) crescand in primele opt luni cu 30,8%, pe o piata in scadere cu 8,1%, conform datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Numarul de automobile Dacia noi intrate in circulatie in statele membre ale Uniunii Europene, excluzand Cipru si Malta, si tarile EFTA, Elvetia, Norvegia si Islanda, a urcat de la 122.387 in primele opt luni ale anului trecut la 160.050 in aceeasi perioada din 2009.

Cota de piata a constructorului roman a avansat in aceasta perioada de la 1,2% la 1,7%.

In luna august, inmatricularile Dacia au crescut la 18.947 de masini noi, de la 13.656 in august 2008, iar cota de piata s-a majorat de la 1,7% la 2,3%.

4. Slaughter and May-Bulboaca&Asociatii, ales pentru asigurarea serviciilor juridice pentru emisiunea de eurobonduri. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a selectat consortiul Slaughter and May - Bulboaca & Asociatii SA pentru a asigura serviciile juridice aferente tranzactiei emisiunii de euroobligatiuni.

"In urma finalizarii procesului de evaluare a ofertelor primite de la firmele de avocati care au raspuns cererii de oferta, consortiul Slaughter and May - Bulboaca & Asociatii SCA a fost selectat pentru a asigura, in numele emitentului, serviciile juridice aferente tranzactiei emisiunii de euroobligaĊ£iuni", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Emisiunea de euroobligatiuni are o maturitate cuprinsa intre 5 si 10 ani, valoarea finala, estimata acum intre 500 milioane euro si 1,5 miliarde euro, urmand a fi stabilita in functie de conditiile existente in piata si de necesitatile de finantare a bugetului de stat.

5. Sucursala Franklin Templeton s-a inscris la CNVM. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat inscrierea sucursalei societatii britanice de administrare a investitiilor Franklin Templeton Investment Management Ltd- castigatorul mandatului de administrare a Fondului Proprietatea. Prin inregistrarea sucursalei pe piata locala si inscrierea in Registrul CNVM, compania britanica a indeplinit una dintre conditiile necesare preluarii mandatului.

De asemenea, arbitrul pietei de capital a aprobat inscrierea sucursalei locale a Franklin Templeton in categoria sucursalelor firmelor de investitii din statele membre.