DOSARE DECLASIFICATE / Nicolae Iorga sub lupa Sigurantei (II)

Autor: Catalin Fudulu 16.09.2009
Nicolae Iorga a prezentat in seara zilei de 27 noiembrie 1907, la Liga Culturala de pe Calea Victoriei, "Un studiu asupra armatei romanesti". Sefii Sigurantei au considerat ca, in cazul in care numarul studentilor ar fi fost impresionant, devenea posibila o manifestatie de simpatie la adresa profesorului.
In cazul unui mars pana la Universitate, in timpul acestuia s-ar fi cantat "Desteapta-te romane". Intr-adevar, sala conferintei a fost arhiplina, majoritari fiind, insa, "ofiterii din toate armele", elevi ai scolilor medico-sanitare si nelipsitele doamne, domnisoare si membri ai Ligii. Nu a existat, insa, nici o manifestare de simpatie a studentilor, acestia fiind imprastiati de politie, sesizata de Siguranta.
La 10 iunie 1908, agentul 25 isi informa superiorii ca N. Iorga dorea sa deschida un curs de vacanta la Valenii de Munte, prin intermediul caruia sa-i "formeze pe studenti in sensul vederilor nationaliste". Apreciind cursurile de la Valenii de Munte ca fiind importante pentru cunoasterea fazelor miscarii nationale, agentul sugera ca devenise necesara "detasarea unui agent in localitate in scop de a observa si de a aduce la cunostinta tot ce se lucreaza fiindca e de netagaduit ca se lucreaza mult in directia nationalista, al carei factor de capetenie e domnul Iorga". Programul cursurilor a fost stabilit pentru perioada 1 iulie - 1 septembrie 1908. N. Iorga preda Istoria romanilor si Istoria literaturii romane, istoricul Al. Lapedatu prezenta Episoade din istoria nationala, iar Henri Stahl (1877-1942), initiatorul stenografiei, tinea 10 lectii de stenografie.
O informatie de presa a dat de lucru functionarilor Sigurantei, la 11 iunie 1908. Acestia trebuiau sa verifice daca N. Iorga urma sa sustina la Botosani, la 15 iunie, o conferinta despre "Moldova noastra si Bucovina" si daca intentiona sa doneze banii primiti pentru discurs Leaganului Sfanta Maria din localitate. Comisarul operativ Dumitrescu a fost insarcinat de seful Diviziei I sa-l foloseasca pe agentul 26 pentru culegerea de informatii. Comisarul, trecand peste dispozitia primita de la superiorul ierarhic, l-a folosit pe agentul "L", alias detectivul 25. Acesta, folosindu-si sursele din mediul universitar, a intocmit un Raport in care a mentionat ca studentii nu stiau nimic despre conferinta si "de asemenea, nici in Neamul Romanesc pe care-l controlez numar cu numar nu se pomeneste nimic". Dar, stupoare! Peste numai doua zile, agentul 25 a revenit cu un alt Raport, informand conducerea Sigurantei ca Nicolae Iorga avea sa tina totusi, la Botosani, conferinta pomenita anterior.

CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreaza la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004), Dosarele Historia (redactor-sef in perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica, Ziarul de Duminica, insumand peste 250 de articole, publicate in periodice si volume colective, si peste 20 de comunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.