CARTEA DE LITERATURA / Labirintul de la mijlocul vietii si alte mistere

Autor: Stelian Turlea 16.09.2009
Julio Cortazar
Cat de mult o iubim pe Glenda
Editura Polirom
Zece povestiri precedate de un prolog semnat de Fernando Iwasaki care scrie: "Cum am putea sa nu acceptam iruptiile fantasticului in povestirile lui Cortazar, daca insusi Cortazar accepta iruptiile fantasticului in propria-i viata? Prin originea sa, prin scriitura si prin simetriile reale si literare, <<Cat o iubim pe Glenda>> este suma tuturor povestirilor cartii (...) Literatura fantastica in stare pura, caci intotdeauna mi-a fost clar ca ploaia de fluturi galbeni este o chestiune de realism magic, in vreme ce a vomita iepurasi este <<literatura Cortazar>>." Traducere din limba spaniola de Lavinia Similaru.
Lucian P. Petrescu
Dezrobirea anume treizeci si trei de poeme, si tot in mod firesc, esuate
Editura Brumar
Nascut in 1956, Lucian P. Petrescu a studiat medicina si este profesor universitar, doctor in stiinte medicale la U.M.F. "Victor Babes" din Timisoara. A publicat cinci monografii de specialitate medicala cardiologica, a obtinut Premiul Academiei in 1993. Este membru fondator al atelierului literar si al asociatiei civice "Ariergarda" din Timisoara. In literatura a debutat in volumul colectiv "Gustul livezii", in1985. A mai publicat mai multe romane si volume de proza (pentru unul dintre ele a obtinut un premiu literar). Acesta este primul sau volum de versuri.
Traian Stef
Deficitul de prezent
Editura Paralela 45
Cartea apare in colectia "Deschideri", coordonata de Nicolae Manolescu si cuprinde texte publicate de autor in ultimii zece ani, mai ales in revista "Familia"."Suntem nemultumiti mereu de prezent pentru ca ne comparam doar foloasele, nu si efortul. Suntem nemultumiti pentru ca asteptam prea mult de la conducatori, dar ei nu sunt, in vremuri de schimbare, elita vizionara. Lipsa de viziune face ca eterogenul sa domine impreuna cu redundanta si vulgarul. Traim si intr-un spatiu in care privirea se indreapta aproape exclusiv spre Tatal, care este in ceruri, iar nu spre Fiul coborat pe pamant, de partea caruia e fapta perceputa cu toate simturile."
Oana Stoica-Mujea
Indicii anatomice
Editura Tritonic
"O investigatie care porneste dupa ce, in diverse locatii, se descopera diverse indicii anatomice - ochii, degetele, urechile, dintii unei victime. O detectiva care sufera de agorafobie si, ca si Lincoln Rhyme din <<Colectionarul de oase>>, isi conduce ancheta din apartamentul sau. Multe piste false, personaje reale printre personaje fictive, suspans. Daca va mai scrie in acest gen, si la fel de bine, Oana Stoica-Mujea are sansa de a deveni o Doamna a romanului politist romanesc." (George Arion). Autoarea a fost scenarist la Media ProPictures, este din Pitesti, si a mai publicat la aceeasi editura "Razboiul Reginelor", in doua volume.
Faiza Guene
Azi ca maine si poimaine
IBU Publishing
Fiica a unor imigranti de origine algeriana, Faïza Gu'ne nu avea decat 19 ani in momentul in care s-a apucat sa descrie viata tinerilor din suburbie, mediu din care autoarea insasi provine. Romanul, vandut numai in Franta intr-un tiraj de 400.000 de exemplare, a facut inconjurul lumii, fiind tradus in 28 de tari. O carte despre adolescentul de astazi. Natural si fara fard, dar nu si lipsit de farmecul unui sarcasm juvenil, proaspat si care asimileaza ludic cliseul, romanul Faïzei Gu'ne a sfarsit inevitabil prin a cuceri cititorul de pretutindeni. Traducere din limba franceza de Ramona Harsan. Prefata de Alexandru Matei.
Joanna Kavenna
Deriva
Editura Leda

Scriitoarea britanica si-a publicat prima carte in 2005, o istorie culturala a teritoriilor nordului european. Cartea de fata este primul ei roman, publicat in 2008 si distins cu Orange Broadband Award pentru debut. Rosa Lane, o jurnalista londoneza de succes, aflata la mijlocul vietii, se trezeste brusc, dupa moartea mamei sale, "intr-un labirint, dar fara ghemul de ata". Isi da demisia, ramane fara casa dupa ce iubitul o paraseste pentru cea mai buna prietena a ei, locuieste pe la prieteni si isi cauta, fara convingere, o alta slujba, in vreme ce intocmeste liste fara sfarsit cu ce ar trebui sa faca. Traducere din limba engleza de Margareta Petrut si Ovidiu Petrisor.