Bancile controleaza peste 60% din piata de leasing

Autor: Angela Placinta 17.09.2009

Subsidiarele de leasing ale bancilor controlau la sfarsitul primului semestru 61% din piata de leasing, cu un volum al finantarilor acordate de aproape 474.000 de euro, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).

Fata de aceeasi perioada din 2008, ponderea companiilor controlate de banci in totalul pietei s-a redus cu doua puncte procentuale. In schimb, si-au majorat ponderea companiile captive, apartinand de regula unor dealeri auto, de la 19% in primul semestru din 2008 la 28% la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Pe de alta parte, companiile de leasing independente, care nu sunt controlate de banci sau importatori auto, aveau la sfarsitul primului semestru o pondere in totalul pietei in scadere cu 7 puncte, de 11%.

Piata s-a prabusit

Piata de leasing a inregistrat o scadere de 74% in primele sase luni din acest an, valoarea finantarilor acordate fiind de circa 777.000 de euro, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut cresterea a fost de 36%.

Prabusirea pietei a fost cauzata de scaderea dramatica a vanzarilor de masini noi si de echipamente industriale. In primul semestru din acest an s-a dublat ponderea bunurilor second-hand in totalul activelor finantate de companiile de leasing. Astfel, daca in iunie 2008 acestea reprezentau 6% din piata, in prezent ponderea a ajuns la 14%.

O parte din crestere poate fi explicata prin faptul ca firmele de leasing au finantat in aceasta perioada achizitia mai multor masini recuperate de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele. Potrivit unor estimari din piata, numarul bunurilor recuperate de firmele de leasing de la rau-platnici a depasit 10.000 de unitati.

Au scazut importurile

In primul semestru din acest an companiile de leasing au finantat in principal bunuri produse pe plan local, acestea avand o pondere de 71% in totalul finantarilor acordate, fata de numai 2% in aceeasi perioada a anului trecut.

A scazut puternic ponderea bunurilor importate din tarile din afara Uniunii Europene, de la 79% in primele sase luni ale anului trecut la 18% in prezent. In acelasi timp, ponderea bunurilor de pe piata UE s-a redus de la 19% la 11%.