Lactalis produce in Croatia lapte sub brandul LaDorna

Autor: Diana Tudor Stoica 17.09.2009

Grupul francez Lactalis, proprietarul companiei LaDorna, si-a extins gama de lapte UHT cu sase produse noi in aceasta vara, doua dintre acestea fiind produse la fabrica Dukat detinuta de Lactalis in Croatia.

"Doua referinte sunt importate din Croatia (n. red. - lapte cu omega 3 si Dimineti Linistite), deoarece LaDorna nu dispune in prezent de utilaje industriale pentru a le fabrica si, in acelasi timp, piata din Romania este pregatita pentru aceste produse", a declarat Wilfried Lebas, directorul general al producatorului LaDorna, companie cu afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro.

Lactalis a preluat compania LaDorna anul trecut de la omul de afaceri Jean Valvis, intr-o tranzactie estimata la peste 70 mil. euro.

Este pentru prima data cand noua conducere a producatorului de lactate LaDorna raspunde unei solicitari din partea presei locale, dupa ce reprezentantii companiei au refuzat in repetate randuri sa faca orice fel de comentarii in ultimul an. Lebas a adaugat ca Lactalis intentioneaza sa investeasca pe viitor in dezvoltarea tehnologiei LaDorna.

"Odata cu dezvoltarea pietei, LaDorna va folosi cu siguranta aceasta oportunitate pentru a fabrica local aceste produse (n.red.- sortimentele produse in prezent in Croatia) si pentru a investi in noi tehnologii", a spus el.

Lactalis a inceput sa produca lapte LaDorna la fabrica Dukat din Croatia, achizitionata de Lactalis in urma cu doi ani, la scurt timp dupa ce grupul francez l-a numit in pozitia de presedinte al consiliului de administratie al Dorna Lactate pe croatul Mato Zadro, de 35 de ani, anterior CEO al producatorului de lactate croat. Potrivit presei croate, reprezentantii Lactalis declarau la momentul preluarii Dukat ca doresc sa faca din aceasta companie baza pentru extinderea regionala a grupului.

Pana la finalul anului trecut, producatorul brandului President a avut ca principal obiectiv aducerea propriilor oameni la conducerea filialei locale. Astfel, la scurt timp dupa preluarea grupului LaDorna, francezii numisera un nou CEO (Wilfred Lebas), un director financiar si un director de productie, toti de origine franceza, in managementul producatorului de lactate roman.

Din 2009, francezii au inceput sa faca insa si schimbari de portofoliu. Astfel, de la inceputul acestui an au lansat lapte bio ecologic in mai multe variante, au demarat productia de cascaval President in fabrica de la Vatra Dornei, iar recent au decis sa extinda portofoliul de lapte UHT cu alte sase produse.

Gigantul francez Lactalis a semnat acordul de preluare a grupului de companii LaDorna in luna aprilie a anului 2008, tranzactia fiind aprobata de Consiliul Concurentei in luna iulie a anului trecut. Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita nici de Lactalis, nici de fostul proprietar al grupului, omul de afaceri Jean Valvis.