Adamescu conduce, dar lupta pentru Flamingo nu s-a incheiat

Autor: Andrei Chirileasa 17.09.2009

Firma Neole Limited, inregistrata in Cipru, despre care se spune ca ar fi controlata de omul de afaceri Dragos Cinca, a cumparat in ultimele zile de pe Bursa circa 1,8% din actiunile retailerului IT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA) la care Cinca detine in mod direct 25,2% din actiuni. Valoarea investitiei se ridica la 490.000 de lei (115.000 de euro).

Achizitiile vin in contextul in care la inceputul saptamanii fondul de investitii american QVT si-a vandut participatia de 22% catre firma Midfair Management Services SRL, controlata tot de catre un off-shore din Cipru, Midfair Limited. Actionarii Midfair Limited nu sunt cunoscuti, insa Midfair Management Services are sediul la etajul 5 din magazinul Unirea (Piata Unirii nr. 1), unde este inregistrata si Nova Trade, firma prin care omul de afaceri Dan Adamescu a cumparat la inceputul anului 17,5% din Flamingo. Nova Trade detine de altfel si centrul comercial Unirea din Capitala.

La doua zile dupa tranzactie, Adamescu l-a numit pe fiul sau, Alexander Adamescu, in functia de presedinte al Consiliului de Administratie la Flamingo, in locul lui Dragos Simion, marcand astfel preluarea controlului asupra companiei.

In prezent, el ar detine prin Nova Trade si Midfair Management Services aproape 40% din actiunile Flamingo, in timp ce Dragos Cinca si Neole Limited controleaza circa 27,2% din actiuni. Al treilea actionar este Alexandru Ion Tiriac, fiul miliardarului Ion Tiriac, cu o participatie de 5,12% din actiuni.

Obligatiunile pot schimba ierarhia

In ciuda miscarilor din ultimele zile, raportul de forte din actionariatul companiei s-ar putea schimba din nou, in urma emisiunii de obligatiuni de 29 mil. lei (6,8 mil. euro) pe care Flamingo urmeaza sa o deruleze.

Obligatiunile sunt convertibile in actiuni si vor putea fi subscrise de catre actionarii care erau inregistrati la 2 septembrie, proportional cu detinerile de la acea data. Asadar, inclusiv QVT va putea subscrie 22% din obligatiuni, in timp ce Dragos Cinca va lua pachetul cel mai mare, de 25,2% din obligatiuni, iar Admaescu are dreptul la 17,5% din obligatiuni. Detaliile cele mai importante sunt insa legate de conversia obligatiunilor in actiuni. Potrivit documentului de prezentare, fiecare obligatiune poate fi convertita in 5 actiuni, iar prima data de conversie este chiar la o luna de la incheierea emisiunii.

Avand in vedere ca pretul de subscriere este de 0,1 lei/obligatiune, oferta de obligatiuni este echivalentul unei emisiuni de actiuni Flamingo la pretul de 0,02 lei/actiune. In conditiile in care pretul din piata este in prezent de 0,044 lei/actiune, detinatorii de obligatiuni ar putea fi tentati sa le converteasca imediat, avand deja un profit de 120%.

In ipoteza ca oferta de obligatiuni va fi subscrisa in intregime, iar ulterior toti investitorii isi vor converti obligatiunile in actiuni, cele 290 de milioane de actiuni s-ar transforma in 1,45 miliarde de actiuni, care se vor adauga celor 779 de milioane de actiuni existente in prezent, tripland capitalul social.

Cele mai multe actiuni noi (circa 365 de milioane) vor merge la Cinca, care ar ajunge astfel la o participatie de 25,9% din capitalul majorat. Lui Adamescu i-ar reveni circa 254 mil. actiuni noi, iar participatia acestuia ar scadea la 25,2%, in timp ce QVT ar redeveni actionar, cu 14,3%, si ar putea influenta din nou ierarhia in actionariat prin vanzarea pachetului. Actiunile Flamingo au inregistrat ieri o crestere de 9%, iar de la sfarsitul saptamanii trecute au castigat 70%.