Ecolor: comenzile din partea IKEA incep sa-si revina

Autor: Laurentiu Cotu 20.09.2009

Cresterea vanzarilor IKEA pe pietele din Germania si Austria a determinat o revenire a comenzilor primite de compania clujeana Ecolor din partea grupului suedez, singurul sau client.

"Incepand din iulie comenzile din partea concernului suedez IKEA, care este totodata si singurul noastru client, au crescut. De fapt vanzarile IKEA pe pietele din Germania si Austria au inceput sa creasca si pe acest fond au crescut si comenzile catre noi. Astfel ca dupa scaderea cu 10% a vanzarilor inregistrata in primul semestru, am reusit sa obtinem la opt luni rezultate similare cu cele din perioada ianuarie-august 2008", a declarat Marcel Puscasu, director general Ecolor.

Producatorul a inregistrat afaceri de peste 10,5 mil. euro in primele opt luni din acest an, nivel similar cu cel din 2008.

"Cu toate acestea efectele crizei financiare vor afecta cifra noastra de afaceri, astfel ca pana la finele anului vanzarile Ecolor vor inregistra un regres fata de 2008", a spus Puscasu.

Potrivit celor mai recente estimari, Ecolor va realiza in acest an o cifra de afaceri de 16 mil. euro, in scadere fata de cele 18,5 mil. euro de anul trecut. La inceputul anului 2009, oficialii companiei clujene prognozau pentru anul in curs afaceri de peste 22,3 mil. euro, insa din cauza crizei financiare, conducerea Ecolor si-a reviziuit in scadere estimarile.

"Nu intentionam sa fabricam mobila pentru alte firme, nici sa producem pentru piata interna. Vom continua sa producem si in aceasta perioada de criza numai pentru IKEA", a spus directorul general al Ecolor.

Actionarul majoritar al companiei Ecolor este firma Gyllensvaans Mobler din Suedia, producator de mobilier din 1946 si furnizor Ikea din 1952.

"Daca anul trecut eram la capacitate maxima, in acest an capacitatile noastre de productie s-au redus la 80%. Avem si utilaje noi pe care nu le-am pus inca in functiune", a spus Marcel Puscasu.

Conducerea Ecolor a anuntat in acest an finalizarea unei investitii de aproximativ 3 mil. euro in construirea unei noi unitati de productie si in dotarea tehnologica a acesteia. Investitia a fost derulata in vederea cresterii capacitatii de productie a companiei.

"Criza financiara mondiala nu ne-a pus pana in momentul de fata in situatia de a concedia oameni, iar pentru a doua parte a acestui an ne-am propus sa marim numarul de salariati", a spus Puscasu.

Doar anul trecut producatorul a fabricat peste 250.000 de comode pentru IKEA. Proiectul din Romania a fost demarat in anul 2003, productia de mobilier incepand insa din anul 2005. La sfarsitul anului 2007, compania suedeza detinea in Romania capacitati de productie pe o suprafata de peste 20.000 de metri patrati, dublu fata de anul 2006.

Grupul suedez IKEA activeaza de mai multi ani la nivel de reprezentanta si achizitioneaza mobila de peste 200 de milioane de euro.