InBev inchide sase luni fabrica de bere din Blaj, unul dintre primii cinci angajatori din oras

Autor: Diana Tudor Stoica 20.09.2009

InBev Romania, cel de-al treilea producator de bere de pe plan local, va suspenda activitatea fabricii de bere din Blaj in perioada 1 octombrie 2009 - 31 martie 2010, pe fondul scaderii cererii de bere pe plan local, si va trimite in somaj tehnic 110 din cei circa 180-200 de angajati ai unitatii de productie.
Vanzarile de bere au intrat pe o panta descendenta in noiembrie 2008 si de atunci nu au mai revenit pe crestere, rata de scadere fiind cuprinsa intre 1% si 25% in ultimele noua luni (pana in iulie inclusiv).
"Masura a fost luata ca urmare a scaderii cererii, determinata atat de contextul economic, cat si de sezonalitate. In aceasta perioada, vom continua productia de bere in fabrica noastra de la Ploiesti", au declarat reprezentantii companiei.
Acestia au adaugat ca fabrica de malt de la Blaj va ramane operationala in aceasta perioada si ca angajatii care vor fi trimisi in somaj tehnic vor primi in urmatoarele sase luni toate drepturile prevazute de legislatie si de contractul colectiv de munca, fara a preciza insa valoarea salariilor.
Au inchis si fabrica de la Baia-Mare
"Pentru a minimiza efectele asupra celorlalte departamente se va recurge, acolo unde este posibil, la solutia rotatiei de personal. Principalele argumente ale acestei decizii sunt evitarea concedierilor, optimizarea raportului cerere-oferta si mentinerea pozitiei competitive a InBev Romania pe piata", au mai spus reprezentantii InBev.
Aceasta nu este prima decizie majora de eficientizare a costurilor pe care filiala locala a producatorului de bere belgian a luat-o in ultimii ani. In toamna anului 2007, InBev a transferat capacitatea de productie a fabricii sezoniere din Baia Mare in principala fabrica a companiei, la Ploiesti.
Astfel, potrivit estimarilor ZF, fabrica de la Blaj a realizat in ultimii ani peste un milion de hectolitri, asigurand aproximativ 30% din productia de bere a InBev Romania. Aceasta a fost cea mai mare fabrica a producatorului pana la inceputul anilor 2000, inainte sa fie incheiat parteneriatul cu Efes Breweries pentru achizitia fabricii din Ploiesti.
In conditiile in care InBev si-a asigurat stocurile pentru lunile urmatoare, considerate extrasezon in industria berii, aceasta inchidere temporara a fabricii de la Blaj reprezinta pentru filiala locala a producatorului belgian o modalitate de a diminua costurile, dar si de a putea reduce preturile. Daca insa nu va avea stocuri suficiente, producatorul de bere are posibilitatea de a importa de la fabricile InBev din tarile vecine.

Un producator de top in Blaj

Potrivit lui Gheorghe Valentin Rotar, primarul din Blaj, localitate cu aproximativ 15.000 de locuitori, InBev se situeaza in top cinci cei mai mari producatori din Blaj, dupa filiala locala a producatorului de unelte de constructii Bosch, producatorul de masini-unelte Iamu, producatorul de mobila StratusMob si o alta firma privata din localitate, al carei nume nu l-a mentionat.
"Au probleme pentru ca nu pot vinde, de aceea reduc productia, insa sunt cu toate darile la zi", a declarat Rotaru, adaugand ca nu este prima data cand fabrica detinuta de InBev la Blaj isi inchide portile temporar.
"Nu este pentru prima data cand inchid temporar fabrica. S-a mai intamplat odata la inceputul anilor 2000, cand de asemenea au inchis-o pentru trei sau patru luni. Aceasta inchidere temporara reprezinta o pierdere, dar aceasta este situatia economica actuala. Bosch de asemenea nu a lucrat anul acesta patru luni, dar a platit angajatii in aceasta perioada, iar Iamu a redus personalul cu 50% de la inceputul anului si acum a inceput din nou sa angajeze", a completat primarul orasului Blaj.
Fabrica de bere de la Blaj a fost primul centru de productie achizitionat de grupul belgian Interbrew pe piata romaneasca in 1994 si a fost locul de unde a fost lansata pe piata marca Bergenbier, unul dintre primele trei branduri de bere din Romania in ultimii ani.
Ulterior, belgienii au mai cumparat o fabrica la Baia Mare (inchisa in 2007) si au semnat un joint-venture cu grupul Efes pentru preluarea a 50% din actiunile fabricii Romanian Efes Brewery de la Ploiesti si in octombrie 1999 s-a format Interbrew Efes Brewery.
In prezent, activele InBev din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, sunt scoase la vanzare de grupul AB - InBev, proprietarul anuntand ca aceasta zona din Europa nu reprezinta un punct cheie in strategia viitoare.