Dezastru: Combinatele siderurgice au produs cu pana la 75% mai putin in S1

Autor: Adrian Cojocar 20.09.2009

Combinatele siderurgice Tenaris Donasid Calarasi si ArcelorMittal Hunedoara au fost mai mult inchise anul acesta, productia la nivelul primelor sase luni ale anului diminuandu-se la mai putin de un sfert fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).
Aceasta in conditiile in care jucatorii interni au pus si anul trecut frana, productia la nivel national coborand cu 20% fata de 2007, la circa 4,9 mil. de tone de otel brut.
Combinatul ArcelorMittal Hunedoara a produs in primul semestru din acest an doar 31.900 de tone de otel brut, cu 78% mai putin decat in acelasi interval din 2008.
De cealalta parte, italienii de la Tenaris au produs la combinatul din Calarasi circa 45.800 de tone in aceeasi perioada, la un sfert fata de prima jumatate a anului trecut.
Tenaris si-a inchis in iulie principala fabrica din Italia, ca urmare a unei scaderi a productiei de 70% in prima parte din 2009, fapt ce pune sub semnul intrebarii viabilitatea celor doua combinate detinute de grup in Romania.
Totodata, italienii au aplicat un program de disponibilizari care a afectat la inceputul anului si in Romania circa 150 de angajati din combinatele siderurgice pe care Tenaris le detine la Zalau si Calarasi.

Minus 61% la productia interna de otel
Productia la nivelul celor mai importante sase combinate siderurgice din tara s-a diminuat cu 61,7% in prima jumatate din acest an, la circa un milion de tone de otel.
Doua treimi din aceasta cantitate au fost produse de combinatul detinut de indienii de la ArcelorMittal la Galati, care a inregistrat o scadere de 65% a productiei in perioada similara.
Consumul aparent de otel, care include pe langa productie si importurile nete de otel brut, s-a diminuat in primele sase luni cu circa 50%, de la 2,36 milioane de tone la 1,19 milioane de tone.
Reprezentantii ARDIMET estimau pentru finele acestui an ca productia interna de otel brut se va situa la circa 2,3 milioane de tone, respectiv aproape o treime fata de nivelurile atinse in anii 2004-2007, cand productia s-a mentinut in preajma cifrei de 6,1 milioane de tone de otel brut.
Acestia apreciaza ca va fi nevoie de cel putin 10 ani pentru ca piata siderurgica romaneasca sa atinga din nou nivelurile din anii de varf ai industriei, insa minimele ar putea fi atinse anul acesta.
In ultimele luni, vanzarile de produse siderurgice au inregistrat cresteri usoare, tendinta care este asteptata sa continue, potrivit specialistilor din industrie.