InBev opreste 5% din productia de bere autohtona. Cum comentati?

Autor: Diana Tudor Stoica 20.09.2009

InBev Romania, cel de-al treilea cel mai mare producator de bere de pe plan local si producatorul brandului Bergenbier, va suspenda activitatea fabricii de bere din Blaj in urmatoarele sase luni si va trimite in somaj tehnic 110 din cei circa 180-200 de angajati ai unitatii. Fabrica de la Blaj a realizat anul trecut peste un milion de hectolitri de bere, aproximativ 30% din productia totala a companiei, potrivit estimarilor ZF.
"Masura a fost luata ca urmare a scaderii cererii, determinata atat de contextul economic, cat si de sezonalitate", sustin reprezentantii InBev Romania, companie cu afaceri de 173 mil. euro. Unitatea de productie a maltului situata in apropierea fabricii va ramane insa operationala in urmatoarele sase luni.
Aceasta este prima inchidere importanta de fabrica anuntata de un producator din industria berii, o piata de 1,6 miliarde de euro in 2008, dupa ce vanzarile de bere au scazut in prima jumatate a acestui an cu peste 10%, iar in luna iulie acestea au inregistrat cea mai puternica scadere din ultimii ani, de peste 25%.
InBev Romania detine doua fabrici pe plan local dupa ce in toamna anului 2007 a transferat capacitatea de productie a fabricii sezoniere din Baia Mare in principala fabrica a companiei, la Ploiesti.
In prezent, activele din Europa ale grupului InBev, inclusiv din Romania, sunt scoase la vanzare.