Austriecii schimba numele celei mai mari companii din tara

Autor: Andrei Chirileasa 20.09.2009

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom Bucuresti (SNP) - cea mai mare companie din Romania, a propus schimbarea numelui companiei in OMV Petrom.
Propunerea urmeaza sa fie discutata de actionari in cadrul unei adunari generale extraordinare, convocata pentru data de 20 octombrie 2009, in care vor fi dezbatute si alte modificari aduse actului constitutiv al companiei. Schimbarea numelui companiei este cea mai importanta decizie pe care grupul OMV o ia dupa incheierea perioadei de monitorizare post-privatizare de 5 ani. Potrivit contractului de privatizare semnat cu statul roman in august 2004, timp de cinci ani OMV nu avea dreptul sa schimbe numele Petrom sau sa vanda compania sau activele de baza ale acesteia.
OMV detine 51% din actiunile Petrom, in timp ce statul controleaza 40,75% din capital prin Ministerul Economiei (20,64%) si Fondului Proprietatea (20,11%). BERD detine 2% din actiunile Petrom, iar restul de 6,2% sunt controlate de investitori de pe Bursa. Petrom este cea mai mare companie de pe Bursa, cu o capitalizare de 3,48 mld. euro. Compania a realizat anul trecut afaceri de 4,55 mld. euro.