Equest a pierdut 2 mil. euro din vanzarea unui proiect in Targoviste

Autor: Alexandru Anghel 21.09.2009

Compania de investitii imobiliare Equest Balkan Properties (EBP) a pierdut circa 2,4 milioane de euro din vanzarea centrului Modul Shopping Center din Targoviste.



Compania a vandut in august centrul comercial pentru 4,3 milioane de euro, cu 3,7 milioane de euro mai putin fata de pretul de achizitie din urma cu doi ani, potrivit unui comunicat al companiei publicat pe bursa londoneza.

"Nimeni nu vrea sa piarda, dar daca au avut de plasat banii mai bine in alta directie, au acceptat aici o pierdere. Toti investitorii care au adus bani in Romania au deasupra lor un consiliu de administratie, sunt fonduri listate, iar totul depinde de interesul punctual fata de o proprietate", a declarat Razvan Gheorghe, directorul general al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Equest a anuntat inca din toamna anului trecut ca intentioneaza sa vanda majoritatea proprietatilor din Romania, zece la acea data, cele mai importante find parcul comercial Vitantis din Bucuresti si Moldova Mall din Iasi.

Prima tranzactie, anuntata de ZF inca din luna august, s-a semnat insa la aproape un an de la anuntul Equest si a implicat Modul Shopping Center din Targoviste, unul dintre cele mai mici proiecte ale fondului in Romania.

Insumand pretul de vanzare (4,3 mil. euro) si chiriile incasate (1,3 mil. euro) EBP a pierdut aproximativ 2,4 milioane de euro luna trecuta cand a vandut obiectivul catre compania Anakes Investment Limited, inregistrata in Cipru.

Compania Anakes a fost reprezentata de proprietarul grupului Conarg, Valentin Visoiu. El nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Potrivit randamentului net indicat de companie la achizitie (8%), Ziarul Financiar estimeaza ca veniturile din chirii pe durata celor doi ani de administrare a centrului Modul EBP s-au ridicat la 1,3 milioane de euro. Aceste venituri ar fi putut fi insa folosite pentru rambursarea creditului contractat in urma cu doi ani pentru finantarea achizitiei.

Au achitat si creditul

"Am primit 1,2 milioane de euro net din vanzarea spatiilor inchiriate in Targoviste pentru Praktiker si Technomarket. In luna august grupul a vandut spatiile pentru suma de 4,3 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro reprezentau un credit aflat in derulare", a mentionat grupul.

Tranzactia a fost coordonata de firma de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle printr-o oferta derulata la nivel international.

Modul Shopping Center, cu o suprafata de 6.530 mp, a fost achizitionat in iulie 2007 pentru 8 mil. euro si a fost apoi inchiriat catre retailerii Praktiker si Technomarket.

Achizitia a fost negociata de George Teleman, partenerul Equest responsabil cu activitatea de pe piata locala.

Teleman a declarat ca tranzactia a fost realizata la un yield (randament net) de 11%, in conditiile in care in piata au fost realizate foarte putine tranzactii in acest an iar in Bucuresti randamentul este de circa 12%.

"Strategia initiala era o retea de retail boxuri. Ne vom concentra acum pe managementul activ al asseturilor care le avem. Intr-o piata pesimista o tranzactie cu un yield de 11% este un semn bun", a spus Teleman.

"Concesii pentru chiriasi"

Grupul a aratat ca veniturile nete din chirii din acest an au ajuns la 4,4 milioane de euro, sub asteptari, din cauza scaderii ratei de ocupare si din cauza unor concesii temporare pentru chiriasii din centrele comerciale Vitantis (Bucuresti) si Moldova Mall (Iasi). Totodata si procesul de inchiriere a parcului Equest Logistic Center a decurs mai incet decat prognoza initiala.

Din totalul activelor detinute in regiune 65% se afla in Romania, iar restul sunt impartite in mod egal intre Bulgaria, Serbia si Macedonia. Valoarea investitiilor EBP in Romania a ajuns la 116 milioane de euro la finalul anului trecut, in timp ce activele au fost reevaluate in scadere cu 30%, la 147,8 milioane de euro.