Festivalul George Enescu de anul acesta, in top trei european

Autor: Cristina Marina 21.09.2009

Cu un buget de sapte milioane de euro si spectacole sustinute de 185 de solisti si orchestre faimoase, Festivalul si Concursul International George Enescu este unul dintre evenimentele care sfideaza criza.

Comparat de presa internationala cu Festivalul de la Salzburg (una dintre cele mai mari manifestari de gen din lume, care are insa un buget de cinci ori mai mare) festivalul de la Bucuresti a atras aproape 100.000 de spectatori. "Presa internationala prezenta la eveniment a spus ca din punctul de vedere al programelor si al organizarii festivalul este in top 3 european, dupa Festivalul de la Lausanne si la egalitate cu Festivalul de la Salzburg", spune Mihai Constantinescu, directorul Artexim, societatea care organizeaza evenimentul. De asemenea, festivalul romanesc se afla pe locul trei in Europa si ca numar al spectacolelor - 175, dintre care 37 in provincie (fata de 198 la Salzburg, de pilda).

40% dintre bilete au fost rezervate inca din luna mai, evenimentele din cadrul festivalului fiind aproape 'sold out'. "Seria Concertelor de la Miezul Noptii de la Ateneu a fost sold out, cinci dintre concertele de la Sala Palatului au fost sold out, evenimentele de la Teatrul National au fost vandute in totalitate, iar cele de la Opera in proportie de 98%", a declarat Valentin Vasiloiu, director executiv Eventim, reteaua prin care au fost puse in vanzare biletele. Festivalul a debutat pe 30 august cu opera "Oedipe" de George Enescu, o coproductie a Operei Nationale din Bucuresti si Theatre du Capitole din Toulouse si se va incheia sambata.

Timp de aproape o luna la Bucuresti au fost prezenti 3.000 de muzicieni si artisti celebri, care fie au concertat in cadrul festivalului sau s-au inscris la una dintre cele trei sectiuni din concurs.

Concertele din aceasta luna de muzica clasica s-au impartit in mai multe locatii, printre care Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio, Opera Nationala sau Teatrul National din Bucuresti, iar evenimente conexe au fost organizate in mai multe orase din tara.

La cea de-a XIX-a editie au participat 13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de camera, 19 formatii camerale, sase coruri, 41 de solisti in concerte si sase solisti in recital, care au prezentat peste 280 de lucrari.

Cea mai buna orchestra din lume

Cele mai scumpe spectacole, pentru care organizatorii au alocat 400.000 de euro, au fost cele sustinute de Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, care a concertat in doua seri la Sala Palatului. Acestea au fost transmise in direct si de televiziunea muzicala Mezzo. "Ii invitam la concert din 1998 si din cauza programului, dar si a problemelor legate de sala, au tot amanat", spune Constantinescu.

Orchestra din Amsterdam, care in capitala olandeza concerteaza intr-o sala considerata a avea cea mai buna acustica din lume, a fost votata de cititorii revistei Gramophone (cea mai prestigioasa revista de muzica clasica) cea mai buna orchestra din lume. In plus, legatura cu George Enescu este cu atat mai importanta cu cat compozitorul roman a lucrat cu orchestra, dirijand Suita nr.2, Simfonia nr.1 si cele doua Rapsodii Romane. Orchestra a concertat in seria Mari Orchestre ale Lumii, unde au mai participat Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Filarmonica George Enescu sau Orchestra Filarmonica Radio France.

Cat despre artisti, unul dintre cele mai aseptate spectacole a fost concertul lui Nigel Kennedy (considerat copilul teribil al muzicii clasice, desi are 51 de ani). Kennedy a interpretat, alaturi de Orchestra Regala din Londra, compozitii ale lui George Enescu, Ludwig van Beethoven sau Ravel. Kennedy este faimos pentru abordarea diferita a muzicii clasice, care este evidenta atat in ceea ce priveste interpretarea, cat si hainele. Pe o scena pe care artistii apar in mod obisnuit in fracuri, Nigel Kennedy a semanat mai degraba cu Gavroche. Iar in timpul repetitiilor, cat si dupa concert, a purtat un tricou cu numarul 11 al atacantului Agbonlahor, de la echipa Aston Villa.

La Bucuresti a concertat si Joshua Bell, considerat unul dintre cei mai buni violonisti ai lumii. Artistul american a devenit faimos chiar si printre profani datorita experimentului ziarului Washington Post, care a organizat la metroul din capitala americana un concert de 45 de minute cu piese clasice interpretate la o vioara Stradivarius. In cadrul festivalului a concertat si Yo-Yo Ma, violoncelistul care are la activ 14 premii Grammy. Nascut la Paris din parinti de origine chineza, artistul a infiintat proiectul Silk Road Project, cu scopul de a promova traditiile culturale de-a lungul rutelor comerciale pe Drumul Matasii.