Patriciu a platit 15 milioane dolari pentru Banca Populara din Georgia

Ziarul Financiar 22.09.2009

Omul de afaceri Dinu Patriciu alaturi de fostul premier georgian Lado Gurgenidze au cumparat prin intermediul unui fond de investitii creat de ei doi, Liberty Capital, a 7-a cea mai mare banca din Georgia, Banca Populara, confirmand astfel informatiile aparute saptamana trecuta in presa georgiana. Conform declaratiilor omului de afaceri, costul preluarii s-a ridicat la 15 milioane dolari

Cei doi au achizionat 91,28% din capitalul bancii, aceasta fiind prima achizitie facuta publica a omului de afaceri roman dupa retragerea lui din actionariatul grupului petrolier Rompetrol.

"Banca Populara are un potential deosebit, tinand cont de faptul ca detine cea mai extinsa retea de filiale la nivel local. In mainile unui investitor bine capitalizat si competent, banca ar putea ajunge in primele cinci banci din Georgia", a precizat Gurgenidze.

"In urmatorii ani, intentionam sa aducem capital suplimentar pentru Liberty si sa investim in una-doua oportunitati in fiecare an. Filosofia noastra de investitii este simpla: in piete emergente unde reformele economice prind radacini, companiile de servicii financiare sunt primele beneficiare ale unui climat de business imbunatatit si prezinta oportunitati de investitii atractive", a explicat Patriciu.

In perioada 2004-2008 activele din sectorul bancar georgian au crescut de la 600 milioane dolari la 5,4 miliarde dolari. Banca Populara detine o cota de piata de 3,4%.