CARTEA DE ARTA / Un italian despre comori transilvane

Autor: Stelian Turlea 22.09.2009
Giovanni Ruggeri
Icoanele pe sticla de la Sibiel
Muzeul Pr. Zosim Oancea
CAEfor
O carte despre icoanele pe sticla din Transilvania: cum s-au nascut, ce semnifica, cum s-au raspandit. Dar si o carte despre extraordinara istorie a unui preot, a unui Muzeu si a unui sat din Romania. Toate adunate la un loc de un italian nascut in 1962, ziarist si eseist, care a scris mult despre cultura religioasa, filosofie si poezie, care traieste si munceste la Bergamo si care iubeste intr-atat Romania si cultura ei, incat nu numai ca revine frecvent aici, dar si ramane o buna perioada de timp. Pentru activitatea lui si promovarea culturii romane in Italia, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni i-a acordat in acest an o diploma de excelenta.
Micul album de fata este prefatat de I.P.S. Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, si postfatat de Pr. Dorin Oancea, profesor de istoria si filosofia religiilor la Sibiu. A fost publicat in romana si alte patru limbi straine.
Parintele Zosim Oancea a organizat intr-unul din cele mai mici sate din Romania, la Sibiel (aflat la aproximativ 20 de km de Sibiu), cu sprijinul locuitorilor satului, cea mai mare expozitie de icoane pe sticla. Un muzeu care ofera o panorama detaliata a fenomenului artei religioase romanesti. Icoanele provin de la Nicula si din nordul Transilvaniei, de pe Valea Muresului, din zonele Fagarasului si Brasovului, de pe Valea Sebesului si din Marginimea Sibiului.
Cine a fost parintele Zosim Oancea? S-a nascut in satul Alma, langa Medias, in 1911, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti, a fost preot la catedrala din Sibiu, apoi arestat si inchis zece ani la Aiud. A ajuns preot la Sibiel la 53 de ani, dupa 15 ani de inchisoare si munca fortata. Muzeul l-a inaugurat in 1971 - aproximativ 600 de icoane pe sticla care au intrat de indata in atentia iubitorilor de cultura, satul fiind inclus in circuitele turistice internationale. Parintele Zosim Oancea a murit in 2005 si este inmormantat in cimitirul din Sibiel.

"Binecuvantam osardia celor care au ostenit la realizarea acestei lucrari - scrie Mitropolitul Ardealului in prefata -, incantati de viziunea pe care autorul, Giovanni Ruggeri, o aduce asupra icoanei pe sticla si a lucrarii duhovnicesti pe care Parintele Zosim si minunata obste din Sibiel au pus-o la dispozitia culturii crestine europene."