Brokerii lui Pasol cumpara Investica lui Verestoy, regele cherestelei

Autor: Roxana Pricop 22.09.2009

Societatea de brokeraj Intercapital Invest a achizitionat integral societatea de administrare a investitiilor Investica Asset Management, detinuta de familia senatorului UDMR Verestoy Attila, intr-o tranzactie estimata la 200.000-300.000 lei.

Achizitia Investica este prima tranzactie care are loc anul acesta in industria administratorilor de fonduri, in conditiile in care criza financiara a redus vizibil sansele de supravietuire ale administratorilor independenti, neafiliati unui grup bancar.

Investica administreaza active de 3,1 mil. lei, provenind de la un fond mutual - Altius - si de la un fond inchis - Infinity, in care investesc in total 38 de persoane. Anterior tranzactiei, Investica era controlata in proportie de 78% de catre fiul senatorului UDMR Verestoy Attila, printre actionari numarandu-se si Daniel Daianu si Leonard Visan, actualul director general. Dupa avizarea tranzactiei de catre CNVM, Intercapital Invest va detine 99,99% din actiunile Investica Asset Management.

Daca pentru Intercapital Invest achizitia societatii de administrare a insemnat extinderea pe un nou segment de piata, cu care brokerii au tatonat in trecut prin intermediul diferitelor parteneriate, pentru Investica, schimbarea actionariatului a reprezentat solutia salvatoare. "Vrem sa ne dezvoltam in mai multe directii. Astfel alaturi de intermedierea de tranzactii, de experienta in domeniul listarilor si analizei pe piata de capital, vrem sa oferim si servicii de administrare a activelor prin crearea unui grup integrat de furnizori de servicii, coordonat de Intercapital Invest", a spus Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest, una dintre cele mai importante societati de brokeraj independente de pe piata locala.

"Am decis sa vindem din cauza conditiilor nefavorabile din piata. Discutiile au inceput in primavara, si au avut un caracter privat, fiind purtate in special cu persoanele din breasla. Pot spune ca eu si Razvan am fost artizanii acestei tranzactii, nu au fost implicati consultanti si nici alti intermediari", a afirmat Leonard Visan, care isi va pastra pozitia de director general in cadrul Investica.

Investica Asset Management se numara printre putinii administratori de fonduri ramasi independenti - neafiliati unui grup financiar. Pe o piata unde activele de peste 2,3 mld. lei ale fondurilor de investitii sunt controlate in proportie de peste 80% de administratorii bancari, Investica detine o cota de 0,1%.

Societatea a incheiat anul trecut cu o pierdere de 280.000 lei si afaceri nete de 300.000 lei, incasand venituri totale de aproape 350.000 lei.

Lansata in 2005, Investica a activat pentru aproape doi ani doar pe segmentul administrarii de conturi individuale si al fondurilor inchise, urmand ca din vara 2007 sa fie lansat primul fond deschis din portofoliu. Momentul lansarii fondului de actiuni Altius a coincis cu inceputul crizei pe bursa de la Bucuresti. In ultimul an, fondul Altius a inregistrat o pierdere de 20%, investind mai putin de 60% in actiuni, si o scadere de 37% a activelor nete.

Potrivit unor surse din piata, valoarea tranzactiei nu este mai mare de 200-300.000 lei, avand in vedere ca "in momentul de fata pretul il face cumparatorul, conditiile nefiind deloc favorabile celui care vrea sa vanda".