Cinca, Flamingo: Am cedat conducerea pentru ca nu am forta financiara a familiei Adamescu

Autori: Alexandru Anghel , Andrei Chirileasa 22.09.2009

Dragos Cinca, fondatorul Flamingo, spune ca a lasat conducerea companiei familiei Adamescu pentru ca vrea sa se ocupe si de alte proiecte, dupa ce s-a implicat activ in ultimele luni in procesul de restructurare a retailerului electroIT.



Dragos Cinca, Dan Adamescu si Alexandru Tiriac, principalii actionari ai retailerului electroIT Flamingo International (FLA), au fixat ca tinta o crestere de 15% pentru afacerile companiei in 2010, dupa ce in primul semestru al acestui an compania a pierdut milioane de euro si s-a confruntat cu o scadere de 40% a vanzarilor.

Toti actionarii principali ai Flamingo s-au ocupat in ultimele luni de planul de afaceri pus la punct pentru restructurarea si refinantarea companiei, iar in ultimele saptamani au inceput sa apara si tranzactii importante cu participatii in cadrul firmei.

Actiunile Flamingo au inregistrat oscilatii puternice in ultimele luni pe fondul schimbarilor din actionariat. Ieri, pretul actiunilor era de 0,0374 lei, capitalizarea companiei fiind de 6,8 mil. euro.Chiar daca Cinca si-a majorat saptamana trecuta participatia cu 1,6% la 27,2%, iar Dan Adamescu l-a numit pe fiul sau presedinte al companiei dupa ce o firma cu sediul in magazinul Unirea (Midfair Management) a preluat 22% din actiuni de la fondul QVT, actionarii sustin ca nu va exista o cursa pentru preluarea controlului companiei dupa emisiunea de obligatiuni de luna viitoare. In prezent, Adamescu detine indirect aproape 40% din companie, dar structura actionariatului se poate modifica dupa ce obligatiunile vor fi convertite in actiuni.

"Lupte de felul acesta apar doar in tarile necivilizate. Actionarii se inteleg intotdeauna si stiu sa faca un deal. Familia Adamescu a vazut o oportunitate in Flamingo si important este ca toti vrem sa salvam compania", a spus Cinca.

El sustine ca si-a fixat ca orizont de exit din Flamingo anul 2011 si ca vrea sa dezvolte si alte proiecte, in imobiliare si retail.

Cinca mai spune ca este un investitor activ pe Bursa de la Bucuresti, unde a investit inca din februarie in actiuni Petrom si BRD, dar si pe Bursa de la Londra.

Adamescu va gestiona compania. Managementul are mandat interimar

"Noul leadership al companiei si domnul Adamescu sunt cat de poate de competenti si vor gestiona situatia. Dumnealor au o mai mare experienta de retail", a spus Cinca.

Pana la emisiunea de obligatiuni echipa de manageri si cei trei actionari trebuie sa finalizeze negocierile cu 40 de furnizori, trei banci (ING, UniCredit si BRD) si 10 proprietari de spatii importanti pentru sustinerea planului de refinantare.

"Mai avem o runda de negocieri cu unul dintre proprietarii de spatii, iar daca domnul Adamescu va reusi sa inchida dealul atunci va fi un merit al dumnealui. (...) Cam intr-o luna ne-am fixat termenul sa aducem banii si sa rezolvam finantarea", a adaugat Cinca. El spune ca actualul director general al Flamingo, Stefan Treiber, are un mandat interimar, iar posibile schimbari de conducere mai pot fi operate dupa un interval de doua luni, in functie de evolutia companiei.

Momentan insa toti cei care au condus compania sunt implicati in cursul emisiunii de obligatiuni si in negocierile cu partenerii. Dragos Simion, fostul presedinte al companiei, acum membru al consiliului de administratie, a pus la punct planul de refinantare, Cinca urmareste structura comerciala, si Jiri Rizek, fostul director general, este consultat.

De unde va veni cresterea consumului?

Pariul actionarilor Flamingo, care va trebui sa aduca impreuna in companie 7 mil. euro luna urmatoare, este sustinut de nevoia de utilare a gospodariilor locale, increderea consumatorului in economie, investitiile guvernamentale in infrastructura si reluarea creditarii, cu un grad de penetrare redus fata de tari vest-europene sau chiar Ungaria.

"Exista o intarziere a achizitiilor electroIT care va trebui facute pana la urma. Nevoile se acumuleaza, iar daca planurile pentru infrastructura se demareaza, banii acestia se imprastie in economie. Daca nu avem permisiunea FMI, atunci vom avea un 2011 mai slab", a spus Cinca.

Pana la momentul previzionat de Flamingo industria se redimensioneaza, prin ajustarea spatiilor comerciale care aveau pana acum 6 - 8 luni un plus de peste 100.000 de metri patrati, iar compania pregateste o strategie de crestere si pe produsele albe, partea de retail care a inregistrat cea mai mare scadere si care a fost neglijata de companiei in ultimii ani in urma concentrarii pe IT, segment ce avea pana la inceputul anului cele mai mari cresteri.

Noul presedinte al Flamingo, Alexander Adamescu - fiul omului de afaceri Dan Adamescu, nu a facut pana in prezent nicio declaratie cu privire la strategia de restructurare a Flamingo.