Pragul de 5%, un compromis pe care investitorii sunt dispusi sa-l faca

Autor: Vlad Anastasiu 22.09.2009

SIF-urile au avansat ieri cu peste 5,6% fata de referinta, dupa ce Comisia juridica din cadrul Senatului a avizat ridicarea pragului de detinere de la 1% la 5%. Avansul puternic a venit pe finalul sedintei, valoarea tranzactiilor pe societatile financiarea depasind 22 mil. lei (5,2 mil. euro).

Brokerii sunt de parere ca decizia de majorare a pragului de detinere la 5% reprezinta un compromis atat pentru conducerile actuale ale SIF-urilor, cat si pentru investitori, majorarea pragului fiind de asemenea privita ca o garantie pentru reusita initiativei legislative.

"Majorarea pragului de detinere reprezinta cu siguranta un pas inainte, cu atat mai mult cu cat votul in plenul celor doua camere ale Parlamentului se da preponderent pe propunerile facute de comisiile de procedura. Decizia de majorare a pragului, si nu de eliminare a lui cum se avea in vedere, cred ca reprezinta un compromis pe care atat investitorii, cat si conducerile actuale ale SIF-urilor sunt dispuse sa-l faca. In plus un prag de detinere de 5% face acest proiect de lege mult mai fezabil", a declarat Grigore Chis, directorul general al societatii de intermediere Broker din Cluj.

La categoria societatilor financiare, cea mai mare apreciere a fost inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de 6,5% fata de referinta, care au inchis la pretul de 1,31 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 6,3% si SIF Transilvania (SIF3), de 5,5%.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 3,2% si respectiv 1,3% fata de referinta, in timp ce la categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 1,4%.

"Reactia pietei la stirea de azi (ieri - n.a.), care a fost oarecum anticipata de investitori si inclusa in pret, este o dovada de maturizare a pietei. Pe termen mediu ma astept la o crestere lina pe societatile financiare, insa volatilitea se va pastra ridicata, mai ales in aproprierea discutiilor din plenul celor doua camere ale Parlamentului", a adaugat Chis.

Restul indicatorilor au inregistrat de asemenea aprecieri, indicele BET avansand cu 2,5% fata de referinta, o crestere similara, de 2,7%, fiind consemnata si in sectorul enegetic, pe indicele BET-NG.

In sectorul energetic, companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au avansat cu 4,4% si respectiv 3,5% fata de referinta, in timp ce compania nationala de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) a consemnat o apreciere de aproape 1%, urcand la pretul de 162 lei/actiune.

Titlurile Compa Sibiu (CMP) si Electroputere Craiova (EPT) au inregistrat cele mai mari cresteri din sedinta de ieri, de aproape 15% fiecare.

"Trebuie urmarita reactia investitorilor straini, care cu siguranta vor interpreta aceasta decizie in mod favorabil. Este posibil sa asistam in perioada urmatoare la o intrare la cumparare pe societatile financiare din partea investitorilor straini si nu exclud nici investitorii institutionali", a conchis Chis.

De urmarit astazi