Traian Basescu propune un New Deal care sa repare inechitatile sociale

Autor: Doina Anghel 23.09.2009

Sistemul social din Romania este in criza si nu are viziune, se arata intr-un raport de 382 de pagini al comisiei prezidentiale privind analiza riscurilor sociale si demografice, prezentat ieri la Cotroceni si insusit de presedintele Traian Basescu. Membrii comisiei, condusi de doctorul in sociologie Marian Preda, sustin ca la 20 de la ani de la revolutie, politicile sociale sunt inca incoerente, ineficiente si ofera solutii ad-hoc la crize specifice, au obiective contradictorii, sunt lipsite de viziune.

Pe scurt, in Romania, diferentele si nedreptatile sunt consfintite prin lege, daca este sa urmaresti veniturile realizate de aceleasi categorii sociale in functie de regiuni, pensiile diferentiate sau ajutoarele acordate categoriilor defavorizate.

Nedreptatea sociala este cuvantul cheie al radiografiei prezentate ieri la Cotroceni, seful statului cerand partidelor politice si partenerilor sociali, un pact national pentru echitate al asistentei sociale, care sa fie dezbatut incepand din ianuarie 2010, dupa prezidentiale.

"Sustin necesitatea unui Pact National pentru Protectie Sociala. Avem nevoie de o viziune pe termen lung, avem nevoie de solidaritatea societatii, dar si a intregii clase politice care, pe de o parte, sa garanteze ca inceteaza utilizarea sistemului de protectie sociala in scopuri electorale, iar pe de alta parte ca isi insuseste o viziune pe termen lung, pentru ca (...) ce nu facem astazi va fi un dezastru pentru 2030. In materie de protectie sociala si de asigurare a resurselor financiare pentru ca protectia sociala sa poata avea loc pe termen lung deciziile care nu se iau astazi intind factura celor care vor avea nevoie de protectie sociala in anii 2025-2030. Deci masurile trebuie luate acum", a declarat ieri Traian Basescu.

El a mai spus ca, in prezent, exista 179 de acte normative care reglementeaza protectia sociala si care instituie 202 categorii de asistati social.

Va prezentam mai jos principalele concluzii si propuneri ale raportului "Riscuri si Inechitati Sociale in Romania", prezentat ieri la Cotroceni.

Concluzii

Propuneri