Efectul celor 8 mld. euro de la UE va fi zero daca agricultorii nu vor avea acces la credite

Autor: Cristina Stoian 22.09.2009

Aproape jumatate dintre agricultorii care aplica pentru finantare europeana renunta ulterior la proiecte, pentru ca bancile nu le dau credite.



Ion Manaila, administratorul companiei DANIV din judetul Teleorman, care exploateaza 1.000 ha de teren agricol, a solicitat un credit la CEC in valoare de 1,9 mil. lei (0,4 mil. euro) pentru achizitia de utilaje agricole, pentru care i s-a cerut sa garanteze cu mijloace fixe, cu o valoare de trei ori mai mare decat cea a creditului.

"Dupa ce am facut toate inregistrarile, mi s-a cerut si implicarea Fondului de Garantare a Creditului Agricol, chiar daca eu garantasem cu imobile de 7 mil. lei (1,6 mil. euro). Mi-au zis ca fara scrisoare de la fond nu se aproba creditul. A trebuit sa merg si la Fondul de Garantare sa imi mai ia si ei 0,2% din valoarea solicitata", a declarat Manaila, care este si presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Teleorman (ASOMAR), in cadrul seminarului Mediafax Talks about Romanian Agriculture, in parteneriat cu grupul industrial Du Pont.

Dificultatea cu care reusesc agricultorii sa ia credite de la banci ii determina pe majoritatea sa se rezume la investitii minore, cum ar fi achizitia de utilaje la mana a doua, care nu aduc productivitate mare si pe care dupa cativa ani le "dau la fier vechi".

De ce nu dau bani bancile?

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) lansat pentru perioada 2007-2013 a pus la dispozitia fermierilor putin peste 8 mld. de euro de la UE, dar cu toate acestea, pana in prezent au fost contractate doar 20% din aceste fonduri, potrivit Ministerului Agriculturii.

"Bancile par foarte reticente in a finanta aceste proiecte. Nu inteleg de ce proiecte care au fost selectate, care au in spate o documentatie care demonstreaza ca sunt viabile si rentabile din punct de vedere economic, care primesc 50% din valoarea proiectului dupa ce sunt executate, nu sunt considerate bancabile. Aici trebuie gasita o solutie pentru ca altfel noi stam cu banii in cont, beneficiarii stau cu proiectele gata facute si ne uitam unii la altii si ne miram ca nu absorbim fondurile", a declarat pentru ZF Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii.

"Desi exista garantii de la Fondul de Garantare, care merg pana la 80% sau chiar mai mult din valoarea proiectului, agricultura nu este finantata. Este o problema de acces la credite, este o problema de cost al creditelor pentru beneficiari", spune Ciolos.

In prezent creditarea este aproape blocata, dar si in conditiile in care s-ar demara procesul, efectele se vor vedea cel mai repede peste 3 ani, cred specialistii in domeniu.

Trebuie refacuta relatia cu bancile, sa existe un anumit gen de obligatie de a nu ocoli sectorul agricol sau de a nu mai cere supragarantii cum se cer astazi. Ai garantii de 90% asigurate de fond si tu mai soliciti garantii care depasesc 100% valoarea creditului. Este inacceptabil sa pui astfel de conditii cand institutiile bancare realizeaza profit chiar in timpul crizei. Daca nu luam masuri, efecte PNDR vor fi zero. Nu este prima data cand pierdem bani dupa ce am finantat, prin nefunctionalitate. Deciziile bune de acum se vor vedea peste 3-4 ani", considera si Valeriu Tabara, presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor.