Senatorii propun prag de 5% la SIF-uri. Cum comentati?

Autor: Adrian Cojocar 22.09.2009

Proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere la SIF-uri a suferit modificari importante in comisiile de buget-finante si juridica din Senat, senatorii dandu-si avizul pe o forma care prevede ca drepturile de detinere ale actionarilor sa fie majorate la 5% din valoarea capitalul social, fata de 1% in prezent, in loc de eliminarea totala a restrictiilor de detinere, asa cum prevedea proiectul initial.

Majorarea pragului la 5% ar permite insa marilor investitori de pe Bursa sa-si consolideze pozitiile in actionariatul SIF-urilor si sa aiba un cuvant mai greu de spus in administrarea acestor companii, care detin active de peste 1,5 mld. euro, ceea ce ar putea conduce, implicit, la o crestere a preturilor actiunilor celor cinci SIF-uri, care sunt in prezent cu 50% mai mici decat valoarea activelor. Miza luptei pe SIF-uri o reprezinta si lichiditatile de peste 170 mil. euro pe care acestea le au in conturi. Investitorii au primit ieri stirea cu entuziasm, SIF-urile inchizand sedinta bursiera pe plus cu 5,6%. Indicele BET-FI a atins un nou maxim pentru 2009, dupa ce de la inceputul anului SIF-urile si-au dublat valoarea.

Proiectul mai are totusi de urmat un drum lung, urmatorul pas fiind discutarea acestuia in plenul Senatului si mai apoi in Camera Deputatilor.